fbpx
Közélet

Normalitás?! – román nemzetiségűek köszöntenek a magyar nyelv napján!

Romániában, az RMDSZ kezdeményezésére, 2015-ben nyilvánították november 13-át a magyar nyelv napjává.

Magyarországon ez már 2011-ben megtörtént, sőt még korábban 1844-ben, ezen a napon Pozsonyban az országgyűlés államnyelvvé emelte a magyart. Addig Magyarország hivatalos nyelve a latin volt.

Romániában nem államnyelv a magyar, de néhány éve már a törvény arról rendelkezik, hogy használhatjuk az anyanyelvünket a közigazgatásban, bíróságon, kórházban stb.

Ezen a – számunkra – igen jeles napon a normalitás hangján szólalt meg többek között Sergiu Papuc, volt marosvásárhelyi alpolgármester, illetve Thomas Moldovan a Mures Ring autó- és motorversenypálya igazgatója.

A mellékelt képen olvashatóak a bejegyzések.

Ugyanakkor Marius Pascan volt polgármesterjelölt is köszöntötte azokat a magyarokat, akik velük együtt élünk ezen a vidéken. A nacionalista hangoktól sem mentes politikus ugyanakkor nem állta meg, hogy ne szúrjon oda a magyar politikusoknak, akiket arra szeretne rávenni, hogy tiszteljék a román nyelv napját és Románia nemzeti ünnepnapját is.

Jó, hogy a Trianon-napra (még) nem hívta fel a figyelmünket? (marosvasarhelyiek.ro)  

Ajánlott bejegyzések

Elszállítják a szemetet!

Rákóczi Kinga

Elmarad az Európa-bajnokság!

zkadar

A diplomácia szerepe a háborúban

Karessz
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben