fbpx
Életmód Megye Szociális

Veszélyes szintekre hág a légszennyezés mértéke Marosvásárhelyen is!

A napokban újra sajtónyilvánosságot kapott a fővárosi légszennyezés mértéke, ugyanis a hotnews.ro hírportál értesítése szerint Bukarestben, január 5-én éjszaka rekordmagasságot, a megengedett értéknél 667%-kal magasabb légszennyezést mért az airly.eu függetlenül működtetett levegőminőség-ellenőrző rendszere.

A megnövekedett gépkocsik száma és a sűrű forgalom miatt, a helyzet Marosvásárhelyen sem lehet sokkal fényesebb, ehhez pedig csak hozzájárul az Azomureș vegyipari kombinát szennyezése, amely 2020 január 7-én ismét érezhetően mérgezte a marosvásárhelyieket. A közismert közösségi hálón rengeteg kérdés érkezett a városban keringő erős és szúrós ammóniaszag kapcsán.

A helyzet annyira tagadhatatlan volt, hogy a vállalat nem késlekedett kiadni egy hivatalos közleményt. A vegyipari kombinát ezúton értesítette a lakosságot, hogy éppen egy új ammóniatermelő platform üzembehelyezése zajlik, éppen ezért a gyár közelében érezhető az ammóniaszag. Ez azonban semmilyen veszélyt nem jelent a lakosság vagy az alkalmazottak számára.

Az online reakciók értelmében a közlemény nem volt megnyugtató hatással a marosvásárhelyiekre, többen jelezték ugyanis, hogy az elviselhetetlen vegyi bűz a Tudor lakónegyedig is kiterjedt. Sajnos a szennyezés egészségünkre való rövid- és hosszútávú hatásait nincs módunkban megállapítani, ebben az ügyben a hatóságok sem nyújtottak érdemleges információt a 1960-as évektől működő vegyipari kombinát kapcsán.

A légszennyezés kérdése egyre aktuálisabb lesz Marosvásárhelyen, hiszen az itt élők egészsége és nem utolsó sorban életminősége nagy mértékben függ a levegő minőségétől.

A kialakult helyzet megoldása közös akaraton múlik leginkább. Első lépésként tiszta képet kell kapnunk a levegő szennyezettségének mértékéről.

Ajánlott bejegyzések

Elbúcsúztak …

Rákóczi Kinga

Műterem nélkül maradhat a Romániai Képzőművészek Egyesülete

Noémi

Borovszky Samu: Magyarország Vármegyéi és városai című monográfisorozata

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben