fbpx
Közélet Kultúra Tanügy

A színi díszdoktorává avatták Mohácsi János rendezőt

📷 Soós Zoltán Facebook oldala

Ünnepélyes rendezvény keretében avatták díszdoktorrá a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen Mohácsi Jánost.   

A Jászai Mari- és Déry Tibor-díjas, Érdemes Művész az utóbbi három évben a magiszteris hallgatók vizsgaelőadásainak rendezője, a Parasztopera és a Johanna, avagy maradjunk már emberek című produkciók írója. 

A rendezőt Berekméri Katalin egyetemi docens, Uniter díjas színésznő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti igazgatója méltatta.  

Elmondta, Marosvásárhelyen máig hat előadás létrehozása fűződik Mohácsi János nevéhez – nem csupán rendezőként, de gyakran társszerzőként is –, ezekből négy a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával jött létre, kettő a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem magiszteris hallgatóival, a Stúdió Színházban született meg

Mohácsi János előadásainak színészeit számos alakításdíjjal tüntették ki, mert Mohácsi János szereti a színészt – hangsúlyozta az egyetemi docens.

A díjazott személyes hangvételű beszédében közölte, a jelenlévők közül mindenki tudja, hogy az egész színháznak nevezett napi robotot és elképesztő misztikumot nem díjakért csinálják. 

Ennek a munkának a jutalma egyes egyedül önmagában van, és ebben hiszek is. De azért bizony megremeg a szánk széle, amikor egy díjjal, tételesen most ezzel a díszdoktori kinevezéssel ránk veti tekintetét a Nagy Kockavető.

Mohácsi János közölte, tudatában vannak annak, hogy a díszdoktorság valaminek a vége felé jut a színházi kétkezi munkásnak, esetében egy több, mint negyven éves pálya elismerése. 

A díszdoktorrá avatási rendezvényt az egyetem napján, az intézmény fennállásának 78. évfordulóján szervezték. 

Ajánlott bejegyzések

Alacsonyan szállnak a vadászgépek

Rákóczi Kinga

Koszika az élő showban. Szombaton szavazhatunk a Duna Televízió dalválasztó műsorában

Szász Cs. Emese

Gurultak, talákoztak, fényképeztek és most a nyilvánosság elé tárják a fotókat 

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben