fbpx
Közélet Közigazgatás

Bernády Györgyre emlékeztek ma a város és a megye elöljárói

📷 Bereczky Sándor

A városépítő születésének 160. évfordulóján koszorúkat helyeztek el a tavaly felújított szobornál Péter Ferenc a Maros Megyei Tanács elnöke, Soós Zoltán polgármester és Kovács Mihály Levente a Maros Megyei Tanács alelnöke, az RMDSZ városi szervezetének elnöke.

Soós Zoltán polgármester
Péter Ferenc Maros Megyei Tanács elnöke
Kovács Mihály Levente

A Magyarláposon született Bernády György szakmáját tekintve gyógyszerész és jogász volt. 1902–1912 között Marosvásárhely polgármestereként tevékenykedett. 

Nevéhez kötődik a város egyik legnagyobb modernizációs folyamata. Az ő mandátuma alatt épült a magyar szecessziós építészet két legmeghatározóbb itteni épülete, az akkori városháza, a Közigazgatási Palota és a Kultúrpalota. Közreműködésével jött létre a csatornahálózat, közvilágítás bevezetése, illetve a Maros mentén épült villanytelep. Az ő polgármestersége alatt aszfaltozták, illetve kövezték le a legfontosabb utakat, de számos új utcát is létrehoztak. Rendkívül fontos szerepet vállalt a település oktatási, kulturális és szociális rendszerének kialakításában, illetve fejlesztésében.

Bernády György életének utolsó két évét egészségi állapotának folyamatos romlása jellemezte. A 74 évesen elhunyt polgármester a református temetőben nyugszik.

Ajánlott bejegyzések

Marosvásárhelyen is épülhet új bölcsőde

Rákóczi Kinga

Harminchárom éve zajlott a könyves-gyertyás tüntetés

Szász Cs. Emese

Elektromos és elektronikai hulladékot gyűjtenek

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben