fbpx
Közélet Kultúra

Felavatták Bethlen Gábor köztéri szobrát

Fotó: Bogdan Bucșeneanu

A járványhelyzetre való tekintettel, szűk körben avatták fel Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrát Marosvásárhely főterén.

Az eseményen részt vett Kelemen Hunor RMDSZ szövetségi elnök, Potápi Árpád János Magyarország Nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Brendus Réka a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Péter Ferenc a Maros Megyei Tanácselnök, Jakab István
református esperes és Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester.

Ünnepi beszédében a polgármester rámutatott, hogy egy hosszú és viszontagságos út végére értünk a mai szimbolikus ünnepséggel és szoboravatással. Elmondta: a fejedelem, akinek ma örök emléket állítottunk a város főterén egy olyan szabadságjogot intézményesített ebben a városban, amire ma is büszkék vagyunk.

Fotó: Bogdan Bucșeneanu

A polgármester hozzátette: hálás, hogy egyik kezdeményezője lehet annak a törekvésnek, miszerint a vásárhelyi utókor szoborral fejezheti ki a háláját Bethlen Gábornak mindazért, amit tett a településért. Rámutatott, hogy kevés az olyan település ezen a tájon, amelyik történelme során a szellem és a kultúra embereire volt a legbüszkébb: a Telekiekre és a Bolyaikra, Petru Maiorra és az Erdélyi Iskolára, színházaira, íróira és költőire. Azt kívánta, hogy maradjon ez így legalább a következő 404 esztendőben is.

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta, Bethlen Gábor meggyőződései és állhatatossága, ma is kötelez. Ugyanakkor biztosította a magyarokat, hogy amint eddig is, a továbbiakban is számíthatnak a magyar állam támogatására.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök közölte, Rendkívüli körülmények között kerül sor ennek az egészalakos Bethlen Gábor-szobornak a felavatására. Nem így terveztük, és biztos vagyok benne, hogyha nincs ez a világjárvány, akkor most nemcsak Erdély minden szegletéből, hanem a Kárpát-medence különböző régióiból is itt lennének a vendégek a nagy erdélyi fejedelem 440. Születésnapján.

a szoborállítás nem csak a múltról szól, és még csak nem is a jövőről föltétlenül

mondta Kelemen Hunor. Egy történelmi személyiség szobra mindig egy örökség elismerését jelenti, egy kor ismeretét jelenti, és arra is figyelmeztet, hogy egy kort mindig csak a saját kontextusában lehet megérteni. Álljon itt ez a szobor annak jelképéül is, hogy nem vagyunk egyformák, de összetartozunk. A közös örökségért tudunk együtt harcolni, a cselekvést választjuk minden körülmények között, a cselekvést a közösségünkért – mondta a Szövetségi elnök.

Fotó: Bogdan Bucșeneanu

A rövidre szabott rendezvény végén, ami a nagyközönség számára csak a televízióban illetve internetes közvetítésen volt követhető, lerántották a szoborról a leplet. Ezt követően Marosvásárhely polgármestere azt ígérte a város lakóinak, hogy amennyiben a járványhelyzet megengedi, úgy jövő év április 29-én, a kiváltságlevél évfordulóján méltóképpen megünnepelhetjük Bethlen Gábort, akinek a szobra az általa képviselt eszméket és város iránti hűségét ábrázolja városunk főterén.

Az eseményt követő napokban a marosvásárhelyiek egy-egy szál fehér virággal fejezhetik ki tiszteletüket az egykori fejedelem emléke előtt, amit a szobor talapzatán helyezhetnek el. (marosvasarhelyiek.ro)

Ajánlott bejegyzések

Szünetelnek az előadások is…

zkadar

Olcsóbb lesz a PCR vizsgálat, aznap lesz eredmény

zkadar

Ma kinyitott a Néprajzi Múzeum!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben