fbpx
Kultúra Megye

Ma helyezik örök nyugalomra id. Borbély Zoltánt, a Marosvásárhelyi Rádió egykori szerkesztőjét

📷 Marosvásárhelyi Rádió

A 90 éves korábban elhunyt zenei szerkesztő nevéhez fűződik a rádió aranyszalagtárának létrehozása.

Borbély Zoltán 1934-ben született az udvarhelyszéki Kisgalambfalván. Tanulmányait a székelykeresztúri tanítóképzőben, majd a kolozsvári Zeneakadémián végezte.

Egy évet tanított a marosvásárhelyi Bolyai Farkas középiskolában, majd 1959-től nyugdíjazásáig a Marosvásárhelyi Rádió zenei szerkesztője volt.

A Marosvásárhelyi Rádió szerkesztősége így emlékezik a Vásárhely komolyzenei élete gazdag hagyományokra épült. A Marosvásárhelyi Filharmónia és Művészeti Középiskola koncertjein nagyon sok felvétel készült. 1971 fordulópontot jelentett Vásárhely zenei életében. Akkor kezdődött a zenei napok rendezvénysorozata. Számos remek előadó fellépését örökítette meg hangszalagon Borbély Zoltán.

Saját munkájára így emlékezett : “…minden háromperces hangfelvételről, ha nem is regényt, de elbeszélést lehetne írni.”

A Székely Népi Együttes énekeseinek és más nótaénekeseknek a dalaival is gyarapodott a hangtár, a felvételek megőrizték az utókor számára Madaras Gábor, Veress Árpád, Cseh Judit, Tóth Erzsébet, Szélyes Sándor, Balogh Dénes és mások dalait.

A hazai magyar könnyűzene számos eseményén is jelen volt Borbély Zoltán: a Siculus fesztivál és a Tavirózsa rendezvényein. Felvételek készültek Tóth Tamással, Tóth Erzsébettel, Zeitz Gabriellával, Fogarassy Györggyel. Az évtizedek során több tízezer zenei felvétel készült.

A Marosvásárhely Rádió egykori zenei szerkesztőjét április 17-én, szerdán helyezik örök nyugalomra a marosvásárhelyi református temetőben.

Ajánlott bejegyzések

Magas a zajszennyezés az autók városában

Rákóczi Kinga

Zöld út a nagykórház mögötti ideiglenes parkoló kialakításának

Rákóczi Kinga

Visszautasítják az áldozatok a távolságtartási nyomkövető karkötő használatát

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben