fbpx
Ajánló Interjú Kultúra Szociális Társadalom

A Via Transilvanica csodálatos világáról az Edu.Tea keretében

🎤 Rákóczi Kinga

Jó hangulatú eseményen találkoztak idősek, középkorúak és fiatalok nemrég a Kálvin házban. Az Edunium Egyesület által múlt héten indított rendezvénysorozat, az Edu.Tea keretében idősek és fiatalok közötti kapcsolatot szeretnének megteremteni.

Jó volt látni, ahogyan zsúfolásig megtelt a terem és mindannyian kíváncsian várták, hogy milyen élményben lesz részük, hiszen a rendezvény élményt ígért. Ha nem más, már csak azáltal is, hogy Maxim Orsolya osztotta meg a Via Transilvanica csodálatos világával kapcsolatos tapasztalatait. Fényképes beszámolót tartott az általa megtett útról, annak minden szépségével és buktatójával együtt.

A rendezvényt követően faggatam Orsolyát arról, hogy miért indul egy ilyen törékeny lány egy ilyen hosszú túrára? Honnan származik a kirándulások iránti lelkesedés? Milyen előkészületekre van szükség a túra megtervezése során? Mely térségben a legbarátságosabbak az emberek (például a szállásadók)? Melyek a legszebb emlékek és mi az ami ijesztően hatott rájuk? Mekkora csomagot vigyen magával a túrázó és mire figyeljen oda? – ez mind, mind kiderül az interjúból. 

Mint mondta, immár 20 éve, 2004 óta cserkészkedik és elég szoros a kötődése a természettel és úgy gondolja, hogy nagyon izgalmas ahogyan fel lehet fedezni a természet szépségeit és ez által magunkat is. A Via Transilvanica úticélként való kiválasztása úgymond “kényszermegoldás” volt, hiszen akkor döntötték el barátnőjével, hogy kirándulni szeretnének, amikor a koronavírus-járvány miatt külföldre nem lehetett menni. A Via Transilvanica még egy frissnek számító projekt volt ide haza. 

A Via Transilvanica hosszútávú turistaút, melyet 2018-ban kezdtek kidolgozni, és 2022-ben nyitottak meg. Nevével ellentétben nem csak erdélyi szakaszai vannak, hanem az ország több régióján (Bukovinán, Erdélyen, a Bánságon és a Havasalföldön) keresztül húzódik a Dunáig. Végigjárható gyalogosan, kerékpárral vagy lóháton. Az út tíz megyén halad át, és a „lassú turizmus” (slow tourism) szellemében Románia kulturális, etnikai, történelmi, és természeti értékeit, sokszínűségét népszerűsíti. Mottója: „Az út, amely egyesít” 

Az Edu.Tea folytatódik, március 13-án, Veress Zsombor Megérintettem az Antarktiszt című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. 

Az ajánlóban a szervező, Edunium Egyesület a következőket írja: “Érintsd meg velünk Földünk talán legdrámaibb, legnyersebb, legérintetlenebb, legcsendesebb tájait. Izgalmas hajózás a chilei tengerszorosok és fjordok labirintusában, kalandos átkelés a Drake-átjárón és csellengés pingvinek és fókák között az örök jég birodalmában, az Antarktiszi-félszigeten.

Március 13-án, délután 4 órától a Kálvin házban várják az érdeklődőket egy teázással egybekötött élménybeszámolóra. 

Ajánlott bejegyzések

40 kisgyermek második otthona: megnyitotta kapuit a református bölcsőde Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese

Népdallá vált Petőfi versek – Tímár Sára és zenekara koncertezik Erdélyben

Szász Cs. Emese

Kivitelezhető az óraszámcsökkentés

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben