fbpx
Ajánló Közélet Kultúra Megye

Tamási mint iránymutató. Marosvásárhelyen nyílt meg a Tamási 125 Emlékév

Marosvásárhelyen a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen nyitották meg a Tamási Áron-emlékévet, amelynek rendezvényeivel a 125 éve született székely író előtt kívánnak tisztelegni. Az ünnepség részeként mutatták be Tamási Tündöklő Jeromos című színművét, amelyet a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes közös produkcióban állított színpadra.

Az ünnepség keretében a Kultúrpalotában előcsarnokában nyitották meg Bálint Zsigmond fotóművész Emberközelben című kiállítását, melyet az Erdélyi Hagyományok a Háza szervezett. Majd a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának magyar kultúra napi ünnepsége a nagyteremben folytatódott.

Tóth László főkonzul kifejezte abbéli örömét, hogy ismét Marosvásárhelyen ünnepelhetik a magyar kultúra napját, ahogy azt elkezdték öt évvel ezelőtt, de múlt évben a járvány miatt sajnos elmaradt.

Péter Ferenc, Maros megye tanácselnöke

Péter Ferenc, Maros megye önkormányzatának elnöke köszöntőjében kijelentette: azoknak is igazuk van, akik szerint szükség van a kiemelt ünnepekre, és azoknak is, akik úgy tartják, hogy egész évben az ünnep gondolatiságával kell élni.

„Magyarságtudatunkat erősíteni, értékeinket megőrizni és gazdagítani, anyanyelvünket továbbadni pedig úgy tudjuk, ha anyanyelven szerzünk tudást, anyanyelven imádkozunk, és gyermekeinket is úgy neveljük, hogy a nemzeti hovatartozásukat büszkén vállalják, éljék meg, és ápolják hagyományainkat” – fogalmazott az RMDSZ-es politikus.

Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára

Ünnepi beszédében Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a bátorságot és az iránymutatást emelte ki Tamási Áron jellemzői közül. Mint felidézte, Tamási saját élményeiből építette fel regényhőse, Ábel alakját, aki a világot bejárva érti meg, hogy haza kell térnie ahhoz, hogy valahol otthon lehessen.

Az író bátorságának tulajdonította annak a kimondását, hogy az élet értelmét nem a távoli nagyvárosokban vagy külföldön, a messzeségben, hanem a szülőföldön, a szülőfölddel való bensőséges kapcsolatban kell keresni.

„Az elmúlt 12 évben közösen építettük fel és erősítettük meg a külhoni magyarság megtartó intézményeit az élet minden területén: a politikában, a kultúrában, az oktatásban, az egyházakban, a sportban, a gazdaságban, megerősítettük a közösségeket és a közösségek közötti kapcsolatrendszert” – jelentette ki az államtitkár. Arra buzdította hallgatóságát, hogy a cselekvő nemzet évében közösen védjék meg az eddig elért eredményeket.

A Spectrum Színház előadása a Maros Művészegyüttes táncosaival

Ajánlott bejegyzések

Bélyegen a város

Rákóczi Kinga

Előkerült a Református Kollégium alapköve

Rákóczi Kinga

Visszatérhet a színházba a közönség

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben