fbpx
Ajánló Életmód Közélet Kultúra Megye

Mivel készülnek a 11. Vásárhelyi Forgatagra?

Az erdélyi magyarság egyik kedvenc családi rendezvénye – mondják a szervezők a gőzerővel szerveződő 11. Vásárhelyi Forgatagról, amely idén augusztus 29. és szeptember 1. között zajlik Marosvásárhelyen. Koncertekkel, hagyományőrző és kulturális programokkal, valamint sok-sok kikapcsolódási lehetőséggel készülnek minden korosztály számára, fellép a rendezvényen Nyáry Károly, a Dolly Plussz, Anna and the Barbies és a Magna cum Laude, valamint a Kaláka is.

A Vásárhelyi Forgatag fő helyszínén, a Marosvásárhelyi Vár tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szervezők büszkék arra, hogy a Forgatag ernyője alatt minden évben közösségként lüktet a város. Jakab István, a rendezvény rangidős szervezőjeként elmondta, a Vásárhelyi Forgatag évtizedes múltja során folyamatosan fejlődött és alakult: a szervezés során mindig is igyekeztek figyelembe venni a rendezvény látogatóinak igényeit, de ugyanakkor közösségépítő és hagyományőrző, valamint értékteremtő szerepet is vállalnak. „Nem definiáljuk magunkat sem városnapoknak, sem zenei fesztiválnak. Családi rendezvény vagyunk, ahol kicsitől nagyig minden generáció talál értéket, szórakozást, és élményekkel tér haza” – fogalmazta meg a rendezvény küldetését.

Jakab István hozzátette, örömmel hívták meg a sajtótájékoztatójukra Portik Vilmos leköszönő alpolgármestert, aki hosszú évekkel ezelőtt megálmodta, majd főszervezőként igazgatta a rendezvény útját, most elsősorban tanácsadóként van jelen. Portik Vilmos arról beszélt, hogy a 11. éves rendezvény miért jó Marosvásárhelynek és a környéknek. Elmondta, kezdetektől úgy alakították, hogy nagyrészt marosvásárhelyi szolgáltatókkal dolgozzanak, és ez ma sem változott. Emellett fontos látni, hogy beleértve az önkénteseket, munkatársakat, szolgáltatókat, partnereket kb. 350 ember dolgozik a rendezvényen, ki heteket, ki napokat vagy órákat. Emellett 25 szakmai partnere van a rendezvénynek, olyanok, mint a Hagyományok Háza, a Spectrum Színház, a Mathias Corvinus Kollégium, a Teleki Téka, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vagy a Maros Megyei Múzeum. A családi és gyermekprogramokról 15 szervezet gondoskodik, és minden évben 35-37 helyi támogatója is van a rendezvénynek. Nem beszélve arról, hogy évről évre 60 kézműves portékáit állítják ki a Vársétányon.

Portik Vilmos örömmel nyugtázta, hogy neki jutott a nemes feladat, hogy bejelentse a rendezvény egyik új programpontját, a sajtótájékoztató várbeli helyszínén ugyanis egy Borkertet alakítanak ki a szervezők, amelybe jó pincészetek válogatott magyar borai kerülnek majd be. Ehhez pedig a szervezők olyan szakemberek partnerségét kérték és kapták, akik szerte az erdélyi és magyarországi fesztiválokon ezt magas színvonalon űzik.

Kiemelt figyelmet fordítanak ugyanakkor a Duma térre, amelyre nem sablon szerinti előadásokat tervezünk, hanem igazi, több szempontból megközelített beszélgetéseket, olyan fontos témákról, mint a párkapcsolatok, a mesterséges intelligencia, a generációk közötti feszültségek vagy épp a függőségeink.

Pápay Kamilla, a rendezvény idei fesztiváligazgatója arról beszélt, hogy mire számíthatnak konkrétan idén a forgatagozók. „A Forgatag központi helyszíne ezúttal is a marosvásárhelyi vár lesz, ezt a teret minden évben sikerült az utolsó négyzetméterig belakni. Ezt idén sem tervezzük másképp, viszont a megszokott terek közül néhány a vár új szegletébe költözik. Itt lesz a már említett Borkert, a családi és gyermekprogramok viszont árnyékosabb helyre költöznek” – mutatott rá Pápay Kamilla. Hozzátette, a gyerekek több koncertnek is örvendezhetnek majd: az Erdélyi Hagyományok Háza is elhoz két gyerekzenekart, emellett pedig a Kaláka is zenélni fog a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Hozzátette, a rendezvény fő programpontjai maradnak idén is, lehet számítani a vásárra, könyves forgatagra a Teleki Téka szervezésében, a néptánc, a népzene, a népmese és különböző hagyományos foglalkozások népszerűsítésére a Hagyományok Háza és a Maros Művészegyüttes jóvoltából. A Forgatagon ünnepli kerek évfordulóját az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, valamint a Marosvásárhelyi Állatkert is, mindkét intézmény külön programpontokkal készül az augusztusi utolsó hétvégére. Idén is színes lesz a színházi kavalkád a Forgatagon, például a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában láthatjuk majd a Körhintát. Fábri Zoltán legendás filmjét mindenki ismeri, most táncszínházi körülmények közt elevenednek meg a szerelmi szálak.

A zenei kínálatról is beszéltek a szervezők: péntek este a Szent Efrém kórus és az Ego Sum zenekar lép fel, szombaton élőben csendülnek fel az Ábrándos szép napok és az Elpattant egy húr című slágerek, ugyanis a Dolly Plussz zeneker lép fel majd a Forgatag színpadán. Vasárnap pedig a magyarországi népszerű Anna and the Barbies és Magna cum Laude zenekarok csapnak a húrok közé. De még ezek előtt a csütörtöki megnyitón koncertezik Nyáry Károly énekes is, akkor adják át két személynek a Marosvásárhelyért Egyesület Bethlen Zsuzsanna-díjait is.

Ajánlott bejegyzések

Nincs elegendő influenza-elleni védőoltás ország szerte

Noémi

PNL, PSD, AUR összefogást szorgalmaz a prefektus Soós Zoltán ellen

Rákóczi Kinga

Péter Ferenc: tartsuk meg az etnikai arányokat

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben