fbpx
Közélet Közigazgatás Választás 2024

Kovács Mihály Levente: Marosvásárhely ismét győzött!

A június kilencedikei választásokon elért országos, megyei és helyi eredményekről tájékoztatta a sajtót az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke.

Kovács Mihály Levente elmondta, az idei első két választáson fantasztikus eredmény született.

Az EP listán az RMDSZ országosan közel 580 ezer szavazatot szerzett, amihez hasonlót nem láttunk 2004 óta. Az önkormányzati választáson pedig 207 polgármester élvezte az RMDSZ támogatását és több mint 2500 tanácsosunk lett.

Az RMDSZ-nek sikerült megőrizni a vezetői szerepét, illetve növelni a támogatottságát. 2012 óta nem értek el ilyen jó eredményeket a helyhatósági választásokon – tette hozzá a városi szervezet elnöke.

Ez óriási öröm, de óriási felelősség is

Megtartottuk a polgármesteri tisztséget is annak ellenére, hogy egy nagyon nehéz és aljas kampányt tudhatunk magunk mögött. Soós Zoltán győzelméhez az RMDSZ is hathatósan hozzájárult, hiszen szinte 50 szavazatnyi különbséggel kapott ugyanannyi voksot, mint a szervezet tanácsos listája.  A marosvásárhelyi RMDSZ derekasan kivette a részét az EP választáson is, hiszen közel 26 ezer szavazattal járultunk hozzá a már említett országos eredményhez” – tette hozzá Kovács Mihály Levente.

Közölte, látják és érzik a támogatást és bizalmat, amelyet a marosvásárhelyiek szavaztak az RMDSZ-nek, de látniuk és hallaniuk kell az elégedetlenséget is az elmúlt 4 év munkájával kapcsolatban.

Ígérte, továbbra is kiemelt figyelmet fognak fordítani az oktatásra, iskolák felújítására, valamint az egyházi és civil szervezeteknek szánt támogatásokra, hiszen ezek mind hozzájárulnak egy erős közösség kialakításához, amelyet csak aszfaltozással és építkezéssel nem lehet elérni.

A mai állás szerint az RMDSZ városi szervezetének 10 tanácsosi pozíciója lesz, azaz ismét ők adják a legnagyobb frakciót Marosvásárhelyen.  A 11. tanácsos pozíciója 16 szavazaton múlott.

Kovács Mihály Levente szerint az EMSZ újabb próbálkozása, hogy hatalomra jusson kudarcba fulladt, az alig 700 szavazat, amit szereztek, nem volt elég ahhoz, hogy elérjék a bejutási küszöböt, de ahhoz igen, hogy elvegyenek egy tanácsosi mandátumot a marosvásárhelyi magyaroktól.

A politikus véleménye szerint az EMSZ marosvásárhelyi szervezetének fel kellene vállalnia a felelősséget, nyilvánosan bocsánatot kérnie és lemondania.

A Maszol megkeresésére, az EMSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Kali István közölte, a közvélemény-kutatások szerint a marosvásárhelyi magyar lakosság egyharmada nem szavaz az RMDSZ-re. Erre alapozva vélik úgy, hogy van létjogosultsága az EMSZ-nek és számítottak arra, hogy elérik az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Elismerte, az általuk elért választási eredmény veszteség és nem is próbálják magyarázni. Hangsúlyozta, azokat a szavazatokat célozták megszerezni, amelyek elvileg nem az RMDSZ-re mennek. Abban az esetben nekik kettő, az RMDSZ-nek 10 tanácsosa lett volna a képviselőtestületben, amivel meg lett volna a magyar többség – hangsúlyozta Kali István. 

Ajánlott bejegyzések

Egyelőre nem lesz ingatlancsere

zkadar

Vakáció, védőmaszk, kijárási tilalom és zöldigazolvány

Rákóczi Kinga

Lesz tavaszi nagytakarítás Marosvásárhelyen

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben