fbpx
Közlemény Megye

A patológiai laboratórium fejlesztésére pályázik a Maros Megyei Klinikai Kórház

A Maros Megyei Tanács az önrész és a pályázati alapból nem finanszírozható költségek biztosításával járul hozzá a projekt megvalósításához. Erről a mai rendkívüli tanácsülésen fogadott el egy határozatot a megyei tanácsosi testület. A beruházás korszerű berendezések és felszerelések vásárlására vonatkozik a laboratórium számára, amely a 2-es Poliklinika épületében működik.

A projekt összértéke 10,8 millió lej áfával együtt, amelyből a költségek 85 százaléka, 8,4 millió lej a vissza nem térítendő támogatás, 13% az állami költségvetési hozzájárulás, 1,2 millió lej, 2% az önrész értéke 198.000 lej, és 892.000 lej a nem támogatható kiadások összege. A Maros Megyei Klinikai Kórház az Egészségügyi Program (ERFA) keretében fog pályázni.

A fejlesztésre azért van szükség, mert a patológiai laboratórium tulajdonában lévő berendezések nagymértékben elévültek és egy részük rossz műszaki állapotban van.

A kórház anatómiai patológiai osztálya évente több mint 30 000 vizsgálatot végez a sebészeti patológia számára kiszolgálva a megyei kórházhoz tartozó összes orvosi és sebészeti osztályt, beleértve az onkológiai osztályt is.

A jelenlegi berendezéseket maximális kapacitáson használják, de jóval több vizsgálatra lenne szükség. Az új berendezések  molekuláris vizsgálatokat is lehetővé tesznek majd, amelyek a daganatos genetikai mutációinak kimutatásával javítani fogják a szövettani diagnózis minőségét, így a Maros Megyei Klinikai Kórházban teljes és célzott diagnózist lehet majd felállítani, és a daganatos betegek személyre szabott kezelést kaphatnak.

A mai rendkívüli tanácsülésen a Maros Megyei Tanács határozatot fogadott el arról is, hogy támogatja a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság egy projektjét. Az igazgatóság napelemek felszerelésére készül pályázatot benyújtani a marosvécsi Neuropszichiátriai Rehabilitációs és Rehabilitációs Központ számára.

A pályázatot a Környezetvédelmi Alaphoz fogják benyújtani, ahol június 17-19. között lehet majd feltölteni a támogatási kérelmeket, illetve addig amíg ki nem merült a program költségvetése.

A projekt értéke 1.511.607 lej áfával együtt. A Maros Megyei Tanács a pályázatból nem finanszírozható költségek fedezetét vállalta.

Maros Megyei Tanács Sajtóirodája

(X)

Ajánlott bejegyzések

A 18 éves Jakab Zselyke második önálló kiállítása

Rákóczi Kinga

Újabb megyehatáron levő útszakaszt tett járhatóvá a Maros Megyei Tanács

László Portik

Szünetel az ivóvíz ellátás Szászrégenben

Karessz
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben