fbpx
Közélet Választás 2024

Miért menjünk szavazni?

Nincs értelme, nem az én szavazatomon fog múlni – ilyen és ehhez hasonló gondolatokat számtalanszor hallunk, amikor szóba kerülnek a választások. Nem meglepő, hiszen a mindennapokban sokszor észre sem vesszük, mennyire befolyásolja életünket az, hogy kik vezetik a városunkat, megyénket vagy kik képviselik érdekeinket Európában. Miért van ez így? Nagyon egyszerű: mert ami jó, az egyértelmű, ami viszont rossz, vagy hibás, azt rögtön észrevesszük, és csak az marad meg.

Mit tehetünk azért, hogy több legyen a jó, és így kevesebbet bosszankodjunk a mindennapokban? Menjünk el szavazni.

Biztosan sokat hallottuk az alábbi érveket, most kicsit mögé nézünk, hogy melyik miért is fontos.

  1. Ne más döntsön helyettünk. Döntés ígyis-úgyis születik majd. Az, hogy milyen lesz az a döntés, rajtunk múlik. Ha olyan személyek fogják vezetni városunkat, akik másképp gondolkodnak mint mi, más fontos számukra, vagy netalán ellenünk, a puszta létezésünk ellen vannak, akkor olyan határozatokat, döntéseket fognak hozni, ami a mi életünknek nem kedvező. Gondolhatunk itt arra, hogy ma már teljesen természetes, hogy magyarul is ki vannak írva az utca nevek, hogy a közérdekű információkat kétnyelven kommunikálják, hogy vannak a város területén belül is magyar rendezvények, amik eddig vagy a Maros partra, vagy a Ligetbe voltak száműzve.
  2. Demokratikus jogunk. Néhány évtizeddel ezelőtt ez nem volt egy egyértelmű jog. Szüleink, nagyszüleink még emlékeznek rá, milyen fontos pillanat volt az, amikor végre megérkezett a demokrácia. És arra is, hogy ezért ők megküzdöttek. Lehet, hogy sok szavazó már nem élte, vagy nem emlékszik azokra az időkre, de történeteket biztosan hallott. A legfontosabb tanulság belőle: a demokratikus jog nem egyértelmű, és nem örökérvényű, ha nem vigyázunk rá, csak egy papíron létező cikkely marad.
  3. Állampolgári kötelességünk. Igen, azzal, hogy állampolgárok vagyunk, nem csak jogaink vannak, de kötelességeink is. Az egyik ilyen, hogy négy illetve öt évente elmegyünk szavazni. Ha nem tesszük, utólag ne panaszkodjuk, hogy elégedetlenek vagyunk.
  4. Minden szavazat számít. Talán ez az egyik legfontosabb indok. Lehet, hogy sokan nem tudják, de valóban egyetlen szavazaton is múlhat az eredmény. Erre a legjobb példa a szinte már városunkkal összenőtt Maroskeresztúr esete, amikor a polgármester asszony egyetlen szavazattal nyerte meg a választásokat.

Részt venni a választásokon kb. 15 percet vesz igénybe. Az eredménye viszont meghatározza a következő éveinket. Nem csak a következő négyet, annál sokkal többet.

Menjen el szavazni!

Ajánlott bejegyzések

RMDSZ: Minden más pártra adott szavazat elvész! 

Rákóczi Kinga

Zöld számmal az oktatásról

zkadar

A napokban befejeződik a játszóterek takarítása, kullancsirtással folytatják

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben