fbpx
Egészségügy Közélet Megye

A betegségek Hamupipőkéje az epilepszia

📸 Haáz Vincze

🎤 Rákóczi Kinga

A betegségek Hamupipőkéjének tartják számon és megbélyegzi az epilepsziásokat a társadalom, ezért titkolják nagyon sokan, véli dr. Bogdan Florea kolozsvári ideggyógyász, az országos szinten ma már 12 központban működő telemedicina projekt megálmodója.

Az orvos, ma Marosvásárhelyen vett részt azon a sajtóértekezleten, amelyen bemutatták a Maros Megyei Sürgősségi Kórház neurológiai osztályán felszerelt korszerű, az epilepszia diagnosztizálásra és a betegek kezelésének követésére alkalmas gépet. 

A felszerelést a Lions csoport hozta el Marosvásárhelyre. Ugyancsak ők fogadják képzésekre az orvosokat és a gépen dolgozó asszisztenseket.

dr. Bogdan Florea kolozsvári ideggyógyász, a telemedicina projekt vezetője elmondta, ugyan az egészségügyi nyilvántartásokban 120-130 ezer beteg szerepel, meggyőződésük, hogy ennél sokkal többen vannak. Becslésük szerint hozzávetőleg 300 ezer ember, az ország lakosságának 1,5 – 2%-a küzd ezzel a betegséggel. 

A 25 ezer eurós készülék az epilepsziás betegek diagnosztizálásában és kezelésében lesz nagyon nagy segítség – közölte dr. Szatmári Szabolcs, a kettes számú neurológiai klinika vezetője. Mint mondta, egy országos telemedicina hálózathoz kapcsolódnak ezzel.

Dr. Szatmári Szabolcs

Marosvásárhely a 13. központ amelyik a rendszer részévé válik

A gép alkalmas arra, hogy az ezen elvégzett vizsgálat eredményeit a világ bármely táján levő szakember, legyen az magyarországi vagy akár amerikai, értékelje és konzultáljanak egymással az orvosok. 

📸 Haáz Vince

Mostanáig, amikor komplexebb esetek voltak, a betegek Bukarestbe vagy Kolozsvárra kellett menjenek egy pontos diagnózis felállítása érdekében – mondta dr. Szatmári Szabolcs. 

Arra a kérdésre, hogy mit tegyen egy személy, amennyiben a közelében lesz valakinek epilepsziás rohama, elmondta, mindössze arra kell vigyázni, hogy ne üsse meg magát, le kell venni a szemüvegét, nyakkendőjét vagy sálját, ha van, de ne akarjanak beavatkozni semmilyen módon. Ne feszítsék a száját. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a beteg, roham közben nem fogja lenyelni a nyelvét. 

Dr. Bogdan Florea a sajtóértekezleten elmondta a betegségnek 40 típusa van, nem minden gyógyszer hat minden típusra, egyénileg kell beállítani a kezelést. 

Dr. Szatmári Szabolcs azt is közölte, a vizsgálat a biztosítottak számára ingyenes, és sürgősségi esetekben a biztosítást sem firtatja senki. Előjegyzésre azonban szükség lesz.

Ajánlott bejegyzések

9. Székelyföldi Vadásztalálkozót tartottak Szovátán

Noémi

A Pro Economica Alapítvány nem fogja leállítani a gazdaságélénkítő programok sorozatát

Noémi

Koronavírusos lett Péter Ferenc

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben