fbpx
Gazdaság Közélet Közigazgatás Uncategorized

2023 egyértelműen a fejlődés éve volt – Geréb László elemzése

Hat székelyföldi város 2023-as költségvetési megvalósításait vizsgálta meg és készített egy alapos elemzést a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) székelyudvarhelyi elnöke, Geréb László.

Az elemzéshez a pénzügyminisztérium honlapjára feltöltött 2023. december 31-es zárszámadásokat használta.

A Székelyhonon megjelenő részletes elemzés: Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós és Kézdivásárhely városát veszi górcső alá.

Ebből szemezgettük a Marosvásárhelyre vonatkozó adatokat.

A város összjövedelme 739 605 ezer lej volt, a költségek 734 218 ezer lejre tehetők. Az EU-s projektek 246 573 ezer, saját beruházások 65 420 ezer, hivatali működtetés és fejlesztés 37 985 ezer, oktatási kiadások 97 199 ezer, kultúra, sport, vallás 48 633 ezer lej, utak, szállítás 276 835 ezer lej.  

Az elemzés szerint, a 2023-ban kivitelezett EU-s projektek tényleges értéke terén Marosvásárhely az abszolút győztes. 264.573 ezer lej értékben valósított meg uniós támogatású beruházásokat. A második a sorban Csíkszereda 116.565 ezer lejjel. Sepsiszentgyörgy 105.894 ezer lejjel a harmadik.

A 2022-es megvalósításokhoz viszonyított növekedés egyértelműen látszik minden város esetében – szögezi le a szakember.

A saját beruházásoknál összegszerűen ismét Marosvásárhely teljesített a legjobban, egyedül közel annyi saját beruházást valósított meg, mint a másik öt székelyföldi város összesen.

A fejlesztési kiadások legnagyobb részét a települések többségénél az utak és szállítás fejezet tette ki. Ez esetben is elmondható, hogy Marosvásárhely egyedül többet költött erre a területre, mint a többi öt vizsgált székely város összesen. Arányaiban is hatalmas ez a tétel, hisz egy kivétellel az összes településnél közel az egyharmadát jelenti a teljes költségvetésnek.

A nem fejlesztés jellegű kiadásoknál az oktatás egyik legjelentősebb tétel, ahol szintén Marosvásárhely vezeti a sort. A kultúra, sport, vallás fejezetnél Sepsiszentgyörgy volt az a város, amely 2023-ban a legtöbbet költött erre a területre.

A hivatal működésére és fejlesztésére fordított kiadásoknál szintén Marosvásárhely a listavezető.

Geréb László szerint összességében elmondható, hogy 2023 a nagy infrastrukturális beruházások megvalósítási éve volt a székelyföldi (nagy)városok számára. Az előző évekhez viszonyítva többszörös értéken valósultak meg fejlesztések 2023-ban.

Ajánlott bejegyzések

Járvány: öt új fertőzött Maros megyében, három napja nincs új elhunyt

zkadar

Bemutatkozott a felnőtteknél a VSK női vízilabda-csapata

zkadar

Délelőtt kerékpárutak, délután parkolás!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben