fbpx
Közélet Nagyvilág

Hivatalosan is benyújtotta lemondását Novák Katalin

📸 MTI/Máthé Zoltán

A magyar köztársasági elnök azután került a támadások kereszttüzébe és indult ellene lejáratókampány, miután nyilvánosságra hozzták, hogy tavaly tavasszal kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettesének.

Novák Katalin lemondásáról 15 napon belül a parlamentnek is döntenie kell. Ha elfogadják, akkor 30 napon belül az Országgyűlésnek titkos szavazással új köztársasági elnököt kell választania.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász ma a Kossuth Rádióban elmondta: az állam rendes működését nem befolyásolja a köztársasági elnök lemondása. Hozzátette: amíg nem tölti be az új köztársasági elnök a hivatalát, átmenetileg a Magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László látja el ezt a funkciót. Ahhoz, hogy valaki jelölt legyen, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása kell, azaz 40 aláírás. A köztársasági elnöknek a magyar parlament kétharmadának bizalmát kell élveznie.

Forrás: MTI

Ajánlott bejegyzések

Online is igényelhető az adóügyi bizonylat!

zkadar

Ezüstös atléták

zkadar

Látványos tömeget vonzott a kilencedik Vásárhelyi Forgatag

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben