fbpx
Időjárás Megye Szabadidő Színes

Közel a tavasz, nem látták árnyékukat az állatkerti medvék

🎤 Rákóczi Kinga

A Marosvásárhelyi Állatkert 8 medvéje közül, 6 – an jöttek ki ma alvóhelyükről, hogy megnézzék, süt-e a nap. Döme, Maxi, Koko, Ursula, Eliza és Vackor napsugarat ugyan nem, de szép számú nézőközönséget láthatott. Ez is befolyásolhatta, hogy várattak magukra.

📷 Mariș Cristian Daniel

A népi hagyomány szerint a téli álmot alvó medvék Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, vagyis február másodikán hagyják el először barlangjukat, mégpedig azért, hogy megnézzék az időjárást.

Ha ilyenkor szép idő van, és a medve meglátja az árnyékát, visszatér a barlangjába, mert ez annak a jele, hogy a tél még sokáig elhúzódik. Ha viszont az idő borús, a medve nem látja árnyékát, hamarosan beköszönt a tavaszias idő.

Ma felhők borították az eget, így a kiengedett medvék nem láthatták árnyékukat, közelinek ígérkezik a tavasz.

Halmágyi Ildikó biológus, az intézmény munkatársa, portálunknak elmondta, sem a fogságban, sem a szabadon élő medvék nem alszanak téli álmot, mindössze lelassulnak.

🗣️ Halmágyi Ildikó

A Marosvásárhelyi Állatkertben jelen pillanatban 8 medve van: 5 hím és 3 nőstény. Közülük a legkisebb, Ursula 6 éves, a legidősebb, Koko 20 évet töltött.

A 2023-as tavaszt jósló medvék között tavaly is ott volt Koko, de arra már nem sokan emlékszünk, hogy a néphagyomány szerinti 40 napon belül érkezett volna-e a tavasz vagy sem.

Az állatkert szóvivője, Korondi Kinga szerint, erre vonatkozó panasz nem érkezett hozzájuk.

Ajánlott bejegyzések

Ismét divatba jött az úgynevezett „baleset módszer” csalás

Rákóczi Kinga

Minden fejlesztés, amely iskolákat, óvodákat érint jó befektetés

Rákóczi Kinga

Elutasították a gyerekpénz növelésének halasztását

Karessz
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben