fbpx
Környezetvédelem Megye Színes

Semmi baja az ernyei gólyának

📷 FB

🎤 Rákóczi Kinga

A közösségi oldalakon sokan aggódtak azért a gólyáért, ami nem indult vándorútra, továbbra is az Ernyében található fészkében látható. A Milvus csoport szakemberei szerint, az a gólya, amelyik fel tud repülni a fészkéig és nincsenek gyengeségre utaló jelek, jól van, nem kell gondoskodni róla.

A Milvus Madártani és Természetvédelmi Egyesület biológusa, Parragh Katalin portálunknak elmondta: a klímaváltozás miatt egyre több vonuló madár marad itthon, választja azt, hogy inkább áttelel, mint kockázatos vándorútra indul. Az enyhe tél miatt talált táplálékot.

🗣️ Parragh Katalin biológus

A gólyáról általában azt tudjuk, hogy békákkal, kétéltűekkel táplálkozik, de eszik rágcsálókat is, és bizony a kisemlősök is ilyen enyhe teleken mozognak, elérhetőek a gólya számára, tehát teljesen jól át tud vele telelni. Ha bejön egy nagyobb, hosszabb hideg és esetleg nem talál táplálékot, legyengül, akkor lehet vele probléma.

A szakember elmondása szerint szinte az ország minden részén, maradt néhány gólya. Összességében legalább harminc, negyven gólya az, amelyik már áttelel Románia területén is. De ez Európa szerte jellemző, hiszen találnak maguknak táplálékot, és jobban megéri neki itt maradni. Kevésbé kockázatos az, ha van mit ennie, mint a hosszú vonulást bevállalnia – nyilatkozta Parragh Katalin.

A biológus hangsúlyozta, az a gólya, amelyik fel tud repülni a fészkébe, jól van, kellően erős ahhoz, hogy fenntartsa magát. Ugyanakkor, ha berepülne valakinek az udvarára élelmet keresni, húson kívül ne igazán próbáljunk meg mást adni, mert egyrészt nem fogja megenni, másrészt nem tudjuk, hogy milyen hatással van rá.

fűszerezetlen, sótlan, füstöletlen, nyers húst lehet kirakni neki, ha szeretnénk segíteni, de ez nem kötelező, megtalálja ő a táplálékát. Esetleg arra vigyázzunk, hogy különböző mérgek ne legyenek az udvaron, mert azt elfogyasztja.

Az Ernyében látott gólyával kapcsolatban a Milvus Csoport tagja elmondta, mindeddig, ameddig a gólyát nem lehet megfogni, nincs baj. Ha viszont azt látnák, hogy erőtlen és könnyűszerrel meg lehet közelíteni, akkor hívják a Milvust és beviszik a menhelyre.

Közölte, tartják a kapcsolatot az erneyiekkel, ők figyelik a madarat.

Ajánlott bejegyzések

Elutasították a gyerekpénz növelésének halasztását

Karessz

Százon felüli új fertőzött a megyében

Rákóczi Kinga

Bezárt a Ligetben, de továbbra is üzemel a várban a korcsolyapálya

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben