fbpx
Interjú Közélet Nagyvilág Ország

Egyre nagyobb teret hódítanak a szélsőséges pártok

📷 Kovács Mihály Levente Facebook oldala

🎤 Rákóczi Kinga

A nacionalista felhangok erősödését igazolja azoknak a nemrég nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásoknak az eredménye is miszerint az AUR és a Diana Șoșoacă féle SOS Románia párt is bekerülne az Európai Parlamentbe, ha jövő vasárnap lennének a választások. Miközben az RMDSZ esetében rezeg a léc.

Kovács Mihály Levente politológus, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke szerint a gazdasági társadalmi helyzet, illetve az a hangulat, ami Európa szinten uralkodik, befolyásolja ezt a jelenséget. A közelünkben zajló háború, a nemzetközi instabil légkör, óhatatlanul begyűrűzik Romániába is. Ez érezteti a hatását. Sajnos azt látjuk, hogy most már néhány éve a szélsőséges jobboldali politikai erők megerősödnek és teret nyernek – mondja a szakember.

„A demokratikus berendezkedésnek, a demokráciának, mint olyan, ez egy óriási veszélyforrás, hiszen a szélsőség csak szélsőséget szül, komoly és még mélyebb társadalmi törésvonalak alakulhatnak ki, amelyek akár nagyon durván el is mérgesedhetnek adott helyzetben bizonyos közösségeken belül.”

🗣️ Kovács Mihály Levente

– mondja a politológus. Kovács Mihály Levente szerint ezt a fajta diskurzust azok kell visszaszorítsák, akik ma a funkcióban vannak. Kötelességük mindent megtenni az irányba, hogy olyan intézkedéseket, olyan döntéseket hozzanak, amelyek egyrészt megnyugtatják a közösségeket, a társadalmat, a közvéleményt, és visszaszorítják ezen hangoknak a felerősödését.

„A magyar közösségnek nagyon észnél kell lennie, minden erejét meg kell mozgatnia. Minden erőforrását, tartalékait a következő választásokon meg kell mutatnia, mert kulcskérdés az, hogy a soron következő európai parlamenti választáson eléri-e a bejutási küszöböt, vagy sem. Annak lélektani jelentősége lesz mind az önkormányzati, mind a parlamenti választások esetében.”

– hangsúlyozza Kovács Mihály Levente.

A politológus közölte, azok a közvélemény-kutatások, amelyek napvilágot láttak, nem kell aggodalomra adjanak okot, hiszen országos mintáról beszélünk. Van olyan országos felmérés, amelyik 5% fölöttinek mondja az RMDSZ eredményét, van, amelyik kevéssel alatta. Minden esetben ezek a hibahatáron belül mozognak.

„Azt gondolom, hogy mi nem a felméréseket kell megnyerjük, hanem a választásokat, és ebben pedig minden közösségi vezetőre, minden magyar emberre szükség van, hiszen ez a 2024-es év sorsdöntő és vízválasztó lesz a következő évtizedre nézve, ami a magyar közösség jövőjét illeti.”

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen képviselettel fogunk rendelkezni a következő időszakban – tette hozzá.

Az INSCOP közvélemény-kutatása szerint a romániai EP-választást a Szociáldemokrata Párt nyerné, második helyen a Nemzeti Liberális Párt, harmadikként pedig Románok Egyesüléséért Szövetség, az AUR kapna helyet az Európai törvényhozásban. Diana Șoșoacă független szenátor SOS Romania nevű pártja is EP-képviselethez juthat a voksok 6,5 százalékával. A pártpreferenciával rendelkező válaszadók 4,8 százaléka voksolna az RMDSZ-re. A bejutási küszöb 5 százalék.

A felmérés január 16. és 24. között készült 1.100 fős reprezentatív mintán, a hibahatár 3%.

Ajánlott bejegyzések

Szombattól ismét szigorítanak: eldobhatjuk a textilmaszkokat

Szász Cs. Emese

Látványos tömeget vonzott a kilencedik Vásárhelyi Forgatag

Szász Cs. Emese

Két győzelem, három vereség a Partizánok mérlege

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben