fbpx
Közélet Közigazgatás Megye

Marosszentgyörgy is bekapcsolódik a városi tömegközlekedésbe

📷 Haáz Vince

🎤 Rákóczi Kinga

Hozzáférhető áron utazhatnak majd autóbusszal a városba Marosszentgyörgy lakóiegyebek mellett erről számolt be mai sajtóértekezletén Sófalvi Szabolcs polgármester.

Mint már korábban hírt adtunk róla, létrejött egy olyan egyesület, amely Marosvásárhelyt és külvárosi övezetét, azaz a környező községeket – Maroskeresztúrt, Koronkát, Jeddet, Marosszentgyörgyöt, Marosszentannát, Marosszentkirályt és Mezőpanitot – tömöríti annak érdekében, hogy a városi tömegközlekedés a peremtelepüléseken is elérhető legyen.

Az egyesületbe tömörült településeken ma megkezdődött a kérdőíves felmérés, egyebek mellett arra vonatkozóan is, hogy a lakosok a nap mely óráiban és milyen gyakorisággal vennék igénybe a tömegközlekedést.

📷 Haáz Vince

Sófalvi Szabolcs marosszentgyörgyi polgármester mai sajtótájékoztatóján portálunknak elmondta, a ma elindított kérdőíves felmérésre azért van szükség, hogy a járatok számát és sűrűségét a lakosság igényeihez igazítsák.

Annak érdekében, hogy a jegyek ára hozzáférhető legyen, az önkormányzat átvállalja a költségek egy részét, mivel az erre szánt összeg a helyi költségvetésből – azaz a lakosok adóiból – származik majd, nem szeretnének olyan menetrendet, amely később pénzkidobásnak minősül.

– hangsúlyozta Sófalvi Szabolcs polgármester.      

Az önkormányzatnak vannak arra vonatkozó adatai, hogy hány diák ingázik Marosszentgyörgyről Marosvásárhelyre, illetve nagyjából azt is tudják, hogy hányan járnak a városba dolgozni. A település lakóinak közel 60%-a

A felméréssel arra is választ szeretnének kapni, hogy mekkora szükség lenne arra, hogy kisebb járművekkel egyes lakónegyedekbe vagy kisebb utcákba is bemenjenek. A felmérés alapján testre szabott közlekedési rendszert alakítanak ki, mondta Sófalvi Szabolcs.

A szolgáltatás elindítását az Európai Uniós bürokrácia is késlelteti

📷 Haáz Vince

Sófalvi Szabolcs Marosszentgyörgy polgármestere mai sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy most magáncégek végzik a szállítást a községben, és olyan jegyárakat számítanak fel, amely számukra kifizetődő, de a lakosság számára igen magas.

„Lassan odakerülünk, hogy a lakosok nem engedik meg maguknak a buszozást”

A polgármester példaként említette, hogy ha egy négy tagú család esetleg egy színházi előadásra megy Marosvásárhelyre autóbusszal, oda-vissza több mint 50 lejt költ a jegyre. A bérletek csak hétközben érvényesek, azoknak a szülőknek pedig, akiknek egy két gyerekük jár a városba iskolába, nagy teher – mondta Sófalvi Szabolcs.

A Marosszentgyörgyhöz tartozó Csejd faluba hónapokig nem járt autóbusz, mert egy cég sem jelentkezett.

Sófalvi Szabolcs közölte, az egyesület 17 autóbusz megvásárlását pályázhatja meg, viszont ez messze nem lesz elég a térség kiszolgálására, így szerződést kötnek a közszállítási vállalattal, amely biztosítja a további szükségletet.

Ajánlott bejegyzések

Barátságosabb főtér kialakítására hirdet ötletpályázatot a város

Rákóczi Kinga

Teljes a Maros Megyei Tanács összetétele

zkadar

20 helyett 40 ágyon fogadhatják a súlyos eseteket

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben