fbpx
Egészségügy Közélet Megye

Jogaikat követelik a háziorvosok és a járóbeteg-szakrendelőkben dolgozó orvosok

✍️/📷 Rákóczi Kinga

Akár be is zárhatják rendelőiket a háziorvosok és járóbeteg-szakrendelők, amennyiben az Országos Egészségbiztosító Pénztár érvényt szerez akaratának. Utóbbi, az orvosi szolgáltatások pontértékének csökkentését kéri, illetve azt, hogy a továbbiakban, ne ismerjék el az orvosok fokozati besorolását és ne térítsék meg a kiszállási költségeket, amennyiben az orvos a beteget annak lakhelyén vizsgálja meg és látja el. 

A családorvosok szerint ennek következményeként februártól 30-, de akár 50%-kal is csökkenne a jövedelmük és a csőd szélére kerülhetnek.

Ma délben a prefektúra előtt állnak sztrájkőrséget, február elsejétől általános sztrájkba léphetnek, amennyiben nem oldódik meg a helyzetük. 

Portálunknak nyilatkozó, Dragoș Carmela és Kiss Judit háziorvosok elmondták, a költségvetés 30%-al csökkent elvileg, de ez gyakorlatilag 50%-os megvonást jelent.

A családorvosok arra hívják fel a figyelmet, hogy a háziorvosi és szakorvosi járóbeteg-rendelésnek járó keret drasztikus csökkenése miatt, a kisebb betegszámmal rendelkező praxisok csődbe jutnak.
A tiltakozók arról döntöttek, hogy amennyiben nem találnak megoldást problémájukra, februárban nem írják alá a keretszerződést az egészségbiztosítóval, ami azt jelenti, hogy a betegeknek maguknak kell fizetniük a vizsgálatok árát.

Korábban az ágazatbeliek közölték, jelenleg is nagy orvoshiány van az országban, hozzávetőleg 700 vidéki településen nincs háziorvos.

Maros megye azon szerencsés megyék közé tartozik, ahol ugyan van néhány falu, ahol nincs orvos, de a megye nagy részében van megfelelő személyzet.

A családorvosoknak és a járóbeteg-szakrendelőknek kifizetett összegek miatti botrány közepette, kedden este leváltották Cristian Georgică Celeat, a SRI nyugalmazott tábornokát, aki ideiglenesen látta el az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt vezetői feladatkörét. Helyére Valeria Herdea háziorvost, a Román Orvosi Kamara alelnökét nevezték ki.

Kiss Judit háziorvos közölte azt remélik, hogy az új elnök, ha nem is elfogultan, de pártatlanul fog hozzáállni a problémáikhoz, lévén hogy közelről és saját tapasztalatból ismeri azokat.

Ajánlott bejegyzések

Befejezték a Teleki Téka tetőszerkezetének felújítását

Szász Cs. Emese

Falumúzeum épül Mezőpanitban

Noémi

Fogadj örökbe egy anyát! Élen járunk a leányanyák száma tekintetében

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben