fbpx
Közélet Megye

A város bejáratainál állták útjukat a gazdáknak a rendfenntartók

📷 Haáz Vince

✍️ Rákóczi Kinga

A prefektúra előtti tüntetésre kértek engedélyt a gazdák hétfőn, a 10 órára bejelentett tiltakozáson azonban senki nem jelent meg.

Ugyanarra az időpontra sajtótájékoztatót hirdetett a szarvasmarha-tenyésztők szervezete . A gazdák két vagy több táborra szakadtak, egyes gazdaszervezetek elhatárolódtak a tüntetéstől, mások traktorral indultak tiltakozni. Szándékukról értesültek a hatóságok is, és a tavaly áprilisi eset megismétlődését elkerülendő, a város határaiban tartóztatták fel őket.

📷 Haáz Vince

Nyárádtő mellett találkoztunk néhány gazdával, akik elmondták, nem tartják tisztességesnek a kettős mércét amit az unió alkalmaz. A gabonaimport ellehetetleníti a hazai földműveseket.

📷 Haáz Vince

A gazdálkodók számára az elmúlt években a magas termelési költségek, megnövekedett ár- és bevételi kockázatok, kedvezőtlen éghajlati viszonyok okozta kihívások mellett egyre komolyabb aggodalmat kelt az Ukrajnából érkező megnövekedett export. Ennek fő oka, hogy a különböző termelési szabványok, a birtokméretek miatt olcsóbb ukrán mezőgazdasági termékek ugyanis kiszorítják őket a hagyományos exportpiacaikról.

📷 Haáz Vince

– mondták el portálunknak. A magas üzemanyag és műtrágyaár mellett az ukrán gabona behozatala nehezíti a tevékenységüket.

Szászrégen, Marosludas és Radnót irányából is indultak Marosvásárhely fele a gazdák traktoraikkal, teherautóikkal. Kerelőszentpálnál 32 traktor sorakozott fel, őket azonban nem engedték be a városba.

Ajánlott bejegyzések

Ki nyírja a füvet a köztereken?

Rákóczi Kinga

Az uszoda elkészült, a beüzemelésére még egy kicsit várni kell!

zkadar

Ünnepi pompába borul Marosvásárhely, megnyílik a Karácsonyi Vásár

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben