fbpx
Megye Ország Szabadidő Színes

Egészséges mokány borj született a Marosvásárhelyi Állatkertben

📷 Marosvásárhelyi Állatkert

Ennek a szarvasmarha-fajtának egyetlen, állatkertben bemutatott példánya egész Románia szinten, csak Marosvásárhelyen található. Most egészséges borjnak adott életet. A Marosvásárhelyi Állatkert célja ennek a fajtának a megmentése.

A borj a Speranța nevet kapta. Az állatkert szakemberei azt remélik, hogy a kicsi hozzájárulhat ennek a hagyományos és őshonos fajtának a megmentéséhez – írja közleményében az intézmény sajtószóvivője.

A „mokány”, vagy románosan „mokanyica” elnevezés eredetileg a Kárpátokra jellemző, kistestű, sárgásbarna színű hegyi szarvasmarhát jelölte. Az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló, ridegtartásra alkalmas mokány típusú szarvasmarha évi 1500 liter kiváló minőségű tejet ad, ami a legmagasabb zsírtartalommal (akár 4,5%) rendelkezik a román tejtermelő tehenek között.

📷 Marosvásárhelyi Állatkert

A „mocănița” fajta eredete még mindig vitatott téma. Néhány hazai szakértő úgy véli, hogy ez a brachicer típushoz tartozik, míg mások szerint ez a fajta ősi eredetű, és a hegyvidéki klímához alkalmazkodott. Történelmi kontextusban a „mocănița” fajta széles körben elterjedt az ország hegyvidéki területein. Sajnos, a Schwyz és Pinzgau fajtákkal történt keresztezések miatt a 19. század második felétől kezdve fokozatosan eltűnt.

Ez a marhafajta, amely rendkívül ellenálló az időjárás kihívásaival és a zord körülményekkel szemben, primitívnek tekinthető, és univerzális termelési képességekkel rendelkezik (munka, tej, hús). Jól alkalmazkodtak a hegyvidéki terephez, és erdészeti munkákban is részt vettek. (Közlemény)

Ajánlott bejegyzések

Legjobb női főszereplő díjra jelölte az UNITER B. Fülöp Erzsébetet

Rákóczi Kinga

Marosszentgyörgy majdnem egészséges!

zkadar

Javítási munkálatok miatt szünetel a vízszolgáltatás

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben