fbpx
Egészségügy Közélet Uncategorized

Sztrájkra készül a Sanitas

Egyszerre van orvos felesleg és orvoshiány – nyilatkozta a Marosvásárhelyi Rádiónak Dr.Lorenzovici László marosvásárhelyi orvos, közgazdász, egyetemi előadótanár.

A szakember szerint egyes szakterületeken túl sok az orvos, az állások meghirdetésekor pedig nem a munkamennyiséget hanem a betöltetlen állások számát veszi figyelembe az állam.

A frissen végzett orvosok, inkább a városokban tömörülnek, aprópénzért dolgoznak, nem mennek el olyan területekre, ahol valóban szükség lenne a munkájukra – hangsúlyozta a szakember.

Az orvosok inkább választják az állami rendszert mint a magánszférát, így utóbbiban orvoshiány, előbbiben pedig túl sok alkalmazott van.

Korábban a Sanitas szakszervezeti szövetség bejelentette, hogy annak ellenére, hogy a korábbi tárgyalások eredményeként a kormány meghirdethetővé tette az állásokat, februárra általános sztrájkot terveznek. Erre gyűjtik most az aláírásokat.

Az eddig befagyasztott állásokat ugyan meghirdethetik, de olyan alacsony fizetést ajánl az állam, hogy nem lesz aki betöltse azt.

Az érdekvédelem arra is emlékeztet, hogy a beígért béremelés mindössze 5 százalékos lett, és egyelőre ennek finanszírozása sem biztosított. Így, ha január 18-áig elegendő aláírás gyűl össze a Sanitas tagjaitól, februárban kirobbantják a sztrájkot. (Marosvásárhelyi Rádió/Agerpres)

Ajánlott bejegyzések

Az RMDSZ-t támogatja a választásokon a Pro Európa Roma Párt

Rákóczi Kinga

Vigyázzunk az ivóvízre!

Pápay Kamilla

Szociális kártya: áprilisban utalják az újabb 250 lejeket

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben