fbpx
Közélet Kultúra Ország Társadalom

Potápi Árpád: „Én magam is székely vagyok, bukovinai székely”

📷 Haáz Vince

Én magam is székely vagyok, bukovinai székely” – mondta vasárnap este Marosvásárhelyen Potápi Árpád magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a madéfalvi veszedelem a bukovinai székelyek kálváriájához vezető véres történelmi események 260. évfordulóján szervezett rendezvényen.

Mint mondta, annak a közösségnek a tagja akit családi történelmük révén személyesen is érintett a bukovinai népírtás. Nagyszülei sokat meséltek arról az életről, amely őket körbevette, és a mindennapjaikat alkotta. 

Szülőföldje Bonyhád is azok közé a települések közé tartozik, amelyet elmenekült székelyek alapítottak bukovinában, amelyek menedékei voltak ennek a közösségnek. 

📷 Haáz Vince

Beszédében felidézte az 1764. január 7-i véres eseményeket, rámutatva, hogy „a birodalmi gőg” férfiak, nők és gyermekek halálát okozta, de a székelyek szabadságszeretetével és hagyománytiszteletével szemben tehetetlen volt.

A hagyományok tisztelete nem bezárkózást vagy elzárkózást jelent a külső hatásoktól, hiszen a székely befogadó, beilleszkedő és szerethető nép. „De a befogadás és a beilleszkedés soha nem jelentette, ma sem jelentheti önmagunknak a feladását” – mondta az államtitkár.

Kitért arra, hogy 2024 az együttműködő nemzet éve a nemzetpolitikában, és hangsúlyozta, hogy az erdélyi, romániai választások tekintetében is annak kell lennie. „A magyar képviselet tekintetében összefogásra van szükség. A politikai képviselet segít megtartani minden más intézményrendszert. Ez szükséges ahhoz, hogy a nemzeti érdekérvényesítés minden szinten megvalósuljon” – húzta alá, és kérte az SZNT tagjait: támogassák a nemzeti összefogást Erdélyben.

📷 Haáz Vince

A szervező Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs a madéfalvi veszedelemre emlékeztetve rámutatott: 1762-1763 a székely nemzeti ellenállás évei voltak, mivel Mária Terézia birodalomszervező tervei a székelység életformáját akarták felforgatni.

„Ha megfosztják a kultúrájától, a hagyományaitól, ezzel a székely közösség szűnik meg. Nem kiváltságokért küzdöttek ebben a két évben, hanem az életükért. A székely nép létéért” – fogalmazott.

A marosvásárhelyi rendezvényen Ötvös József nyugalmazott református lelkész mondott áldást. A beszédeket a Maros Művészegyüttes előadása és Kilyén Ilka színművész fellépése követte.

    

Ajánlott bejegyzések

Hétfőtől hibrid autóbuszok állnak forgalomba

Rákóczi Kinga

Vasárnap este száll le Marosvásárhelyen a schengeni térségből érkező első repülő

Rákóczi Kinga

Marosvásárhelyi születésű államtitkár az Egészségügyi minisztériumban

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben