fbpx
Közélet Közigazgatás Tanügy

Nem-et mondott a tanfelügyelőség a Bolyaiba tagolt katolikus osztályok önállóvá felekezeti iskolává alakulására

📷 Bereczky Sándor

✍️ Rákóczi Kinga

A tanfelügyelőség december 20-án elutasító választ adott, a tegnapi ülésén azonban az erre vonatkozó végleges döntés meghozatalát, a minisztériumra bízta.

A marosvásárhelyi önkormányzat azt kérte a Maros Megyei Tanfelügyelőségtől, hogy a 2024-2025-ös iskolahálózati szerkezet meghatározásakor hagyja jóvá, hogy a katolikus osztályok váljanak ki a Bolyai Farkas Elméleti Gimnáziumból és újra önálló felekezeti iskolát alkossanak.

A tanfelügyelőség elutasító határozatában az áll, hogy a katolikus osztályok kiválása a Bolyaiból többletköltséggel és új állások – egy igazgatói, egy főkönyvelői, stb. – létrehozásával járna, ugyanakkor nem javítana a diákok teljesítményének minőségén sem.

Az erre vonatkozó döntést december 20. ülésén hozta meg a vezetőtanács, ugyanakkor elutasított több szakiskola összevonására vonatkozó javaslatot is.
Utóbbi kérését a diáklétszámok csökkenésével indokolta a marosvásárhelyi önkormányzat. A tanfelügyelőség vezetőtanácsa szerint azonban a városi tanács kérése azért nem állja meg a helyét, mert a beolvasztásra javasolt szakközépiskolák mindenikébe közel 500 diák van beiratkozva.

  • A ,,Traian Vuia” szakközépiskola 23 osztályában 477 diák tanul,
  • Az ,,Avram Iancu” – ban 22 osztály és összesen 473 tanuló van,
  • Az ,,Aurel Persu” 25 osztályába 627 diákot,
  • A ,,Gh. Șincai” 37 osztályába összesen 885 tanulót írtak be.
  • Az „Electromaros” 51 osztállyal működik, 1.232 diák jár oda.

Áll a tanfelügyelőség elutasító döntésének indoklásában.

A székelyhonnak nyilatkozva Antal Levente főtanfelügyelő-helyettes közölte, december 28. ülésén az iskolahálózat jóváhagyásáról kellett volna határoznia a vezetőtanácsnak, ezt azonban csak részlegesen tették meg. A katolikus iskolára vonatkozó döntést a tanügyminisztériumra bízták. A minisztériumnak január 8–15. között kell választ adnia.

Ajánlott bejegyzések

Hol lehet aláírni Soósnak?

zkadar

Tamási mint iránymutató. Marosvásárhelyen nyílt meg a Tamási 125 Emlékév

Szász Cs. Emese

Csép: Lépjünk ki a szürkeségből

László Portik
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben