fbpx
Gazdaság Interjú Környezetvédelem Közélet

Klasszikus romániai probléma: van jogszabály nincs módszertan

📞 Rákóczi Kinga

Nyílt levélben fordult a Milvus csoport a mezőgazdasági miniszterhez, amelyben 5 természetvédelmi és kistermelői szervezettel közösen arra kérik, hogy halassza el az agrár-környezetvédelmi intézkedések végrehajtását.

Az aláírók szerint az új Országos Stratégiai Tervben szereplő „Környezetbarát mezőgazdasági intézkedések” nem járulnak hozzá a természeti értékek védelméhez, ráadásul ellehetetlenítik a természetbarát gazdálkodást folytató kisgazdák tevékenységét.

Az elmúlt két évben környezetvédelmi és gazdaszervezetekkel együtt számos, szakmailag alátámasztott beadványt juttattunk el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz, és közmeghallgatásokon vettünk részt, sikertelenül, ezért most az utolsó eszközhöz fordulunk: a nyilvánossághoz.

– írják közleményükben a „Milvus csoport” Egyesület, az „Eco Ruralis” Egyesület, az ADEPT Transilvania Alapítvány, a WWF Románia és a ROMAPIS.

A Milvus csoport biológusa, Parragh Katalin portálunknak elmondta, két éve próbálnak odahatni azért, hogy a minisztérium vegye figyelembe véleményüket, ennek ellenére olyan intézkedéscsomagot tervez gyakorlatba ültetni, amely felbolygat mindent.

Ebben a formájában nem fogják igényelni a gazdák a támogatást. Ebből kifolyólag sokkal enyhébb szabályokat fognak betartani. Aminek a következménye az lesz, hogy csökken a biodiverzitás bizonyos területeken. Maros megyében vannak olyan települések, ilyen például Hodos, amely mindig kapott „Agromediu” támogatást. Nagyon jó legelők és gyepterületek vannak. Ezzel a jogszabállyal azonban teljesen kiesnek a támogatási rendszerből. Egyik napról a másikra maradnak egy ilyen pluszjuttatás nélkül.

A szervezetek most azt kérik a minisztériumtól, hogy halassza el a jogszabály gyakorlatba ültetését és az érintettekkel együtt dolgozzanak ki egy mindenki számára előnyös rendszert.

Azok akik támogatni szeretnék a szervezetek erre vonatkozó törekvését, IDE kattintva írhatják alá a petíciót.

Ajánlott bejegyzések

„Beki bátyám”, a doki bácsi – Bölöni László emlékezése

zkadar

Marcel Ciolacu: Romániában soha nem lesz Székelyföld, nem adja el senki Erdélyt és nem lesznek elmozdítva az országhatárok

Rákóczi Kinga

Európai Parlamenthez intéztek petíciót medveügyben a megyei tanácselnökök

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben