fbpx
Gazdaság Közélet Közigazgatás Megye Ország Szociális

Véradásra jelentkeztek a marosvásárhelyi rendőrök, így jelentették be ma kezdődő tiltakozási akciójukat

📷 Haáz Vince/székelyhon

✍️ Rákóczi Kinga

Hétfőtől tiltakozó akcióba kezdtek a rendőrök. Az Europol  rendőrszakszervezetbe tömörülő belügyminisztériumi alkalmazottak a választások lebonyolításának akadályoztatásáig mehetnek el, amennyiben a kormány nem teljesíti követeléseiket. 

Ma reggel nyolc órakor a marosvásárhelyi vérközpontnál jelentkeztek a rendőrök. Tiltakozási akciójuk első napján, vért adnak.

Délelőtt 10 óráig 40-en jelentek meg a központnál, az érdekvédelmi szervezet vezetője 50 személlyel számol. A rendőrök egy része szabadnapján érkezett vért adni.

Oltean Daniel Marcel, az EUROPOL szakszervezet Maros megyei szervezetének elnöke, portálunknak elmondta, ezzel a gesztusukkal a lakosság felé szeretnének fordulni, támogatásukról biztosítva őket.

A kormány felé figyelmeztetésnek szánják a mai akciót

December 20-án, a Maros Megyei Prefektúra előtt állnak sztrájkőrséget – nyilatkozta szerkesztőségünknek az érdekvédelmi képviselő. A tiltakozás keretében egy 18 oldalas memorandumot nyújtanak át a prefektusnak. Amennyiben követeléseik nem oldódnak meg, december 25-től más tiltakozási formákhoz folyamodnak. 

Oltean Daniel Marcel közölte, azt nehezményezik, hogy:

a kormány nem egészítette ki költségvetésüket, ezáltal nem fizette ki a törvény által szavatolt béremelésük utolsó részletét,
– a jelenleg érvényben levő 48 lejes étkezési juttatás helyett, a rendőrök fejenként napi 34 lejes utalványokat kapnak
– a kormány nem biztosítja az intézmények megfelelő működéséhez szükséges összegeket (gépkocsijavításra, közköltségek kifizetésére, fogyócikkek vásárlására, stb)
– a ruházatra szánt keretnél nem veszik figyelembe az egyenruhák árának növekedését
– továbbra is a 2009-es bérekhez viszonyítva számolják a lakbérköltségekhez való hozzájárulást

Kérik, ugyanakkor azt is, hogy szüntessék meg az egyenlőtlenségeket, egységes bérezést kapjanak az azonos beosztásban dolgozók.

Tiltakozásukkal a személyzethiányra is felhívják a figyelmet

A szakszervezeti képviselő ugyanakkor azt is elmondta, hogy december 25-től:

a törvény által megszabott munkaidőn kívül nem teljesítenek szolgálatot,
– szabadidejükben nem jelennek meg bevetéseken,
– nem végeznek olyan tevékenységet, amit eddig személyzethiány miatt, kötelezettségeiken felül végeztek, az egységek zökkenőmentes működése érdekében,
– nem teljesítenek olyan feladatokat, amelyek nem szerepelnek a munkaköri leírásukban.     

Figyelmeztetnek, hogy amennyiben a kormány nem törleszti a rendőrökkel szembeni elmaradásokat, a dolgok menete a következő évi választásokra is kihathat. Rendfenntartók hiányában ugyanis lehetnek olyan szavazókörzetek, amelyeket nem tudnak megnyitni. 

akkor fogják észrevenni a politikusok, hogy mit jelent az a 2-3 rendőr hiánya az organigramban. 

Oltean Daniel Marcel, az EUROPOL szakszervezet Maros megyei szervezetének elnöke kérdésünkre elmondta, az alacsony bérezés miatt nem vonzó a rendőri szakma, így hiába hirdetnek meg állásokat, nincs aki betöltse azokat. Az alkalmazottak kénytelenek a munkaköri leírásukban nem szereplő tevékenységeket is elvégezni, ha azt szeretnék, hogy egységük jól működjön.

Ajánlott bejegyzések

Készenléti menetrend a városi közszállításban

Rákóczi Kinga

A napokban befejeződik a játszóterek takarítása, kullancsirtással folytatják

zkadar

Országos top 10-ben a Bolyai

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben