fbpx
Ajánló Életmód Közélet Szociális

Mélyszegénységben élő családok számára gyűjtenek adományokat

🎤 Rákóczi Kinga

A Marosvásárhelyen és környékén lakó, mélyszegénységben élő családok karácsonyát szeretné boldogabbá tenni az RMDSZ Nőszervezete, amely a Divers Egyesülettel közösen hirdetett meg adománygyűjtési akciót

Ennek apropóján kerestük meg Kakassy Blankát a városi RMDSZ Nőszervezetének vezetőjét. 

Elmondása szerint, az ilyen jellegű adománygyűjtő akciók még mindig „szájról – szájra” terjedve hatékonyabbak, de a felhívásra mások is jelentkeznek. Az akció keretében elsősorban tartós élelmiszert, de meleg ruhát vagy cipőt is fogadnak. Kakassy Blankától megtudtuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a segítségre szorulóknak nincs ahol tárolni a dolgokat vagy épp mosási lehetőség nincs, így elnyűvődésig viselik a ruhákat. 

Egy-egy ruhadarabot addig viselnek ameddig “le nem szakad róluk”, amikor kapnak egy másikat akkor azt viselik. 

Az RMDSZ Marosvásárhelyi Nőszervezetének elnöke szerint fontos tudni azt is, hogy a mélyszegénység nem csak a város peremén élő roma közösségekben jellemző. Főleg télen, mások is segítségre szorulnak. Nem feltétlenül azok, akik az állandó támogatási program kedvezményezettjei között vannak számon tartva. Mivel a Divers Egyesület évek óta küzd azzal, hogy tudjon a gyerekeknek, időnként legalább főtt ételt adni, a mostani adománygyűjtés alkalmával is fontos a tartós élelmiszer.

A támogatás kétélű dolog. Amennyiben nem szervezetten teszik azt, elcsúszhat.

Kakassy Blanka úgy véli, hogy sajnos vannak olyanok, akik nagyon könnyen elfogadják a segítséget, azzal viszont nem kényszerülnek arra, hogy fejlődjenek, hogy kikerüljenek a jelen állapotukból. Mint mondja, nagyon nehéz megtalálni azt a hangot, különböző kultúrájú társadalmi rétegekkel, ahol a tanításra, taníttatásra, fejlődésre, építkezésre lehet sarkallni őket. 

Hosszútávon mindenki egy intézményesített megoldást vár, de be kell látni, hogy még mindig a civil összefogás az ami működik. Nem csupán Marosvásárhelyen, hanem a világ bármely részén jelen van a gettósodás. Amire viszont nagyon oda kell figyeljünk, hogy összefogjunk és ne tegyünk úgy mintha ez a jelenség nem létezne. Az embernek egy nagyon jellegzetes tulajdonsága, hogy ahol valami számára nem tetszőt lát, ott félrenéz és nem avatkozik bele. Ez egy védekezési mechanizmus, de nem visz előre, nem segít hosszú távon, mert amivel nem foglalkozunk az nő. 

Itt jutunk el a városunkban is létező “koldusproblémára” amit gyakorlatilag a lakosság tart fenn.

Egy kéregetőnek nyújtott 1-2 lejjel támogatunk egy olyan viselkedést, ami csak hátráltatja őket a fejlődésben. Mi megtettük jótettünket egy napra, de nem hosszútávra és nem is igazán segítettünk; csak valakit, valahol abban a helyzetben benne tartottunk – mondja a Nőszervezet elnöke. 

Az adományokat december 18-án, hétfőn reggel 9 és délután 3 óra között fogadják az RMDSZ Marosvásárhelyi Szervezetének székhelyén, a Hangyaépületben. Azt követően a Divers Egyesület Avram Iancu utca 29 szám alatti székhelyén fogadják, a tartós élelmiszereket és meleg ruhákat tartalmazó csomagokat.

Ajánlott bejegyzések

Közlekedési akadályok lehetnek a megye két útján

zkadar

Elhunyt dr. Tiberiu Bățagă ortopéd orvos

Rákóczi Kinga

Nincs elég influenza elleni oltóanyag

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben