fbpx
Gazdaság Közigazgatás Közlemény

Januártól nő a vízszolgáltatás ára

Folytatják az elkezdett beruházási munkálatokat, a törvény értelmében emelniük kell a szolgáltatás árát – tájékoztat közleményében az Aquaserv R.T.

A vállalat szerkesztőségünkbe is eljuttatott tájékoztatója szerint A Maros megyei víz- és szennyvízinfrastruktúra fejlesztését célzó regionális projekt révén, a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében vízellátási, csatornázási és szennyvíztisztítási rendszereket érintő beruházások valósulnak meg mintegy 303.686.598 euro összegben, ebben két kiemelt projekt szerepel:

  1. Regionális projekt az ivóvíz- és szennyvízinfrastruktúra fejlesztésére Maros megyében, a 2014-2020 közötti időszakban, NYÁRÁDMENTE térség területén. Nyárádkarácsonfalva, Ákosfalva, Székelybere, Nyárádmagyarós önkormányzatai – 22.150.243 Euró;
  2. Regionális projekt az ivóvíz- és szennyvízinfrastruktúra fejlesztésére Maros megyében, 2014-2020. MAROSLUDAS-MEZŐGEREBENES térség területén. Marosludas, Mezőszengyel, Mezőtóhát, Mezőzáh, Mezőgerebenes, Mezősály, Mezőméhes önkormányzatai – 22.312.518 Euro.

Ezen projektek finanszírozásának fenntartása érdekében, a finanszírozó által meghatározott szabályoknak megfelelően, az árszabás stratégiát úgy dolgozták ki, hogy elérje a támogathatósági ráta 2,5%-os minimális szintjét. A támogathatósági ráta kiszámításához a következő elemeket veszik figyelembe:

  1. a háztartások átlagos jövedelme;
  2. átlagos egyéni víz- és szennyvízfogyasztás;
  3. átlagos háztartásméret, azaz a háztartásban élő személyek átlagos száma;
  4. az árak és tarifák szintje.

A fentiekre tekintettel az AQUASERV R.T. megkezdte a tarifák kiigazítására irányuló eljárást a táblázatban foglaltak szerint:

  SzolgáltatásRégi ár Áfa nélkül – lej/nmKiigazítás valós mértékben
Ivóvíz termelés, szállítás és elosztás5,7714,42%
Szennyvíz összegyűjtés és tisztítás5,1610,16%
Esővíz kezelése0,94

A reálértéken mért növekedéshez hozzáadódik a 2022. október végétől napjainkig tartó infláció.

Ezek az emelések elsősorban a folyamatban lévő beruházási projektek európai alapokból és saját forrásokból történő pénzügyi támogatását hivatottak fedezni. Az ÁFA mértéke 9%.

Az adókulcsokat az ágazatra vonatkozó hatályos külön jogszabályoknak megfelelően állapították meg, és 2024. januárt 1-től kell alkalmazni.

AQUASERV RT Marosvásárhely (x)

📷 Moldovan Cristian képe a Pixabay -en.

Ajánlott bejegyzések

Busz- és biciklisáv is lesz a Dózsa György utcában

Rákóczi Kinga

Marosvásárhely 15 középiskolájában oltanak

Rákóczi Kinga

Mellékrendezvények nélkül tartják meg az I. Húsvéti vásárt

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben