fbpx
Egészségügy Életmód Szociális

Idén 30%-al csökkent a véradók száma Maros megyében

🎤 Rákóczi Kinga

Egyre több alkalommal látjuk a közösségi oldalakon, hogy beteg személy számára keresnek önkéntes véradókat a családtagok. Egyebek mellett erre is reagálva szervezi meg a MIET az Adj vért ments életet! című kampányt.

A szervezet elnöke, Birtalan István portálunk megkeresésére elmondta, a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács 2018-2019-ben indított először hasonló kampányt. Célja az, hogy felhívják a társadalom figyelmét a véradás fontosságára. 

Ne csak célzottan egy személynek adjanak vért, hanem azért, hogy a központban folyamatosan legyen vér.

Miközben a vérközpontok egyebek mellett étkezési utalványokkal motiválják az embereket a véradásra, a MIET azt szeretné, ha azt is karitatív célra fordítanák. Birtalan István elmondta, terveik szerint ezeket az étkezési jegyeket is felhasználva az ünnepek alkalmával egy árvaházat ajándékoznak meg. 

Elsősorban tagszervezeteikre számítanak, akik minden évben eleget is tesznek a felkérésnek. A szervezet ugyanakkor felhívta az elöljárók figyelmét is, hogy aki teheti és tud vért adni, az november 24-én, pénteken jelenjen meg a marosvásárhelyi vérközpontban.

Személyes érintettségről is beszámolt portálunknak Birtalan István, aki elmondta, sokan egy kellemetlen tapasztalatnak ítélik meg a véradást még mielőtt megtennék azt, utána viszont hősies tettnek érzik. 

Idén harminc százalékkal csökkent a véradók száma Maros megyében.

A MIET elnök úgy véli, hogy ennek objektív okai is lehetnek. Előfordulhat, hogy betegség miatt nem adhatnak egyesek vért. Azonban ők is segíthetnek. Hívják fel családtagjaik, barátaik figyelmét a rendszeres véradás fontosságára. Egyrészt életet menthetnek, másrészt a véradó egészsége szempontjából is hasznos lehet – hangsúlyozta Birtalan István.

A cél az, hogy a pénteki nyitvatartást azokkal töltsék ki, akik a MIET felhívására mennek vért adni. 

Bátrak voltunk, amikor azt mondtuk, hogy a központnál kitöltjük a pénteki napot, de az a cél, hogy a pénteki nap folyamán akik érkeznek, azok a MIET neve alatt adjanak vért. Ha ez sikerül, azt már nagy eredménynek könyveljük el.”

– nyilatkozta Birtalan István MIET elnök. A véradókat november 24-én, pénteken reggel 8 és 13 óra között várják a Molter Károly u. 2. szám alatti Marosvásárhelyi Regionális Vérközpontba.

📷 Birtalan István saját archívuma

Ajánlott bejegyzések

48-cal több fertőzött a megyében, mint egy nappal korábban

zkadar

Jogaikat követelik a háziorvosok és a járóbeteg-szakrendelőkben dolgozó orvosok

Rákóczi Kinga

Szegénység és társadalmi kirekesztődés

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben