fbpx
Gazdaság Közélet Ország Társadalom

Gazdasági bizonytalanság – vállalkozói összefogás

📷 Bereczky Sándor

Kárpát-medencei magyar vállalkozói konferenciát szerveztek a hétvégén Marosvásáhelyen. A negyedik alkalommal megtartott rendezvénynek a Kultúrpalota adott otthont.

A romániai magyar vállalkozók mellett magyarországi, felvidéki, valamint vajdasági vállalkozók érkeztek a St. Georgius Manager Club és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. marosvásárhelyi irodája által szervezett konferenciára.

St. Georgius Manager Club elnöke, Nyulas Bernát a sajtónak elmondta, egy ilyen rendezvénynek a legfontosabb célja az, hogy a vállalkozói közösséget megerősítsék, új kapcsolatokat hozzanak létre és a régieket felújítsák.

Mindannyian éljük a mai napokat, ezt a gazdasági bizonytalanságot. Mi azt gondoljuk és a konferenciának is az a fő témája, hogy együtt. Tehát, hogy lehet együttműködni, hogy tudjuk támogatni egymást mint romániai, erdélyi magyar vállalkozók.”

A konferencián több mint 45 vállalkozó vett részt. Aktuális gazdasági és humánerőforrás kérdéskörben is zajlottak megbeszélések, amelyekből kiderült, hogy Kárpát-medenceszerte a vállalkozók ugyanazokba a problémákba ütköznek.  

Bank, befektetés és kockázati tőke a vállalkozásokban címmel szerveztek kerekasztal -beszélgetést. Ennek egyik résztvevője Hild Imre ügyvezető volt aki Magyarországról érkezett. Szerinte minden vállalkozásnál célszerű arra fókuszálni, hogy hogyan tud digitálisan gyorsabban működni. 

Nyilván a mesterséges intelligencia, az AI ebben óriási szerepet tud betölteni. különösen az elmúlt egy évben. Tehát ezt nem érdemes halasztgatni, mert aki elhalasztja ezt a lehetőséget az le fog maradni. Nemcsak abban, hogy mennyire lesz modern a cége hanem, hogy  mennyire lesz hatékony és mennyire lesz profitábilis. Tehát ezt mindenféleképpen célszerű  elsőszámú fontosságúvá tenni  a vállalkozásban. Csak versenyelőnyt jelent.

Újságírói kérdésre válaszolva, Kozma Mónika a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója elismerte, sajnos a turizmus terén nem áll jól a térség.

hogyha mondjuk ha a százas skálán szeretnénk mérni magunkat akkor nagyon olyan 25-30 százalék körül áll a teljesítményünk más térségekkel, más európai vagy akár globális térségekkel összehasonlításban. A potenciál óriási.

A turisztikai szekció moderátora hozzátette a következő 10 év célkitűzése a 70 -75 százalékos turisztikai potenciál elérése a térségben. 

Az eseményen a résztvevők átfogó képet kaptak a Kárpát-medence gazdasági helyzetéről, illetve a jövőbeli lehetőségeiről, szinte valamennyi iparágban.

Ajánlott bejegyzések

Katonák segítik a Közegészségügyi Igazgatóságok munkáját

Rákóczi Kinga

Megkezdődik a választási időszak

Rákóczi Kinga

Soós: Marosvásárhely pénzügyeit a totális káosz uralja

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben