fbpx
Közélet Közigazgatás Kultúra Megye Ország

Támogatást az eseményszervezők, több száz millió eurót veszíthet az ország azzal, hogy a kormány meghúzza a nadrágszíjat

🎤 Rákóczi Kinga

A kormány megszorító intézkedései miatt nem csupán az eseményszervezők kerülnek nehéz helyzetbe, de európai uniós támogatásoktól is eleshet az ország – mondta el portálunknak Péter Ferenc a Maros Megyei Tanács elnöke.

A nadrágszíjat meghúzó kormányrendelet első körben a kulturális intézmények fennmaradását veszélyeztette. Ez időközben módosult, de a korlátozások miatt most az eseményszervezők tevékenységét lehetetlenítik el. A rendelet ugyanis előírja, hogy év végéig az önkormányzatok nem fizethetik ki a számlákat, nem támogathatnak eseményeket és nem szervezhetnek rendezvényeket.

Így került igen nehéz helyzetbe a Nemzetközi Könyvvásár és eshet el több száz millió eurótól az ország – nyilatkozta portálunknak Péter Ferenc a Maros Megyei Tanács elnöke.

“ A kulturális intézményekre vonatkozó részt, az RMDSZ politikusainak a nyomására megváltoztatták. Ma már ez nem került be a törvénybe, viszont elég durván érint egyesületeket, alapítványokat, akikkel partneri szerződésünk volt. A törvény megjelenése óta nem lehet semmilyen féle finanszírozást adni. Nem írhatjuk alá az együttműködési szerződéseket. Ebben a helyzetben van a könyvvásár is, amit évek óta jelentős összeggel támogatunk, mert nagyon fontosnak tartjuk.”

Hiába hagyta jóvá a megyei testület a támogatást, nem tudjuk kifizetni ezt az összeget

„Az elnök vagy polgármester személyétől függetlenül történtek meg ezek a dolgok, és nem tudunk mást tenni mint azt, hogy továbbra is megígérjük, hogy ahogy a törvény megengedi, abban a pillanatban folyósítjuk és abban a pillanatban megteszünk mindent, hogy ezt a könyvvásárt meg tudják szervezni.” 

Románia az elmúlt években rengeteg pénztől elesett, azért mert nem élt az uniós pénzek lehívásának lehetőségével. Az elmúlt pályázati időszakban az önkormányzatok szintjén is nőtt az európai uniós támogatások mértéke. Mi történik abban az esetben, ha az önkormányzatok nem tudják folyósítani az önrészt kérdeztük a megyei tanács elnökét.

„2023 december 31-e annak a pályázati ciklusnak a vége amely 2014 és 2020 között zajlott. 2023 végéig lehet elszámolni az európai uniós alapokat és ebben a pillanatban amikor szűk két hónap van már hátra ahhoz, hogy az utolsó számlát is le lehessen adni és ki lehessen fizetni, itt nagyon negatívan érinti az önkormányzatokat, de ugyanúgy, ha nem is direkt módon, a vállalkozókat akik dolgoznak önkormányzatoknak vagy intézményeknek. Mivelhogy megnehezítették a kifizetéseket, nagyon sok önkormányzat abban a helyzetben van, hogy hónapok óta letették az elszámolásokat kormányszinten és nem kapják meg a pénzt.”

Öt – hat hónapos késések vannak a kifizetésekkel

Nincs meg az a hatalmas tőkéje az önkormányzatoknak, hogy akár fél éves, éves munkálatokat ki tudjanak előre fizetni, és majd várják a visszafizetését ezeknek az összegeknek – hangsúlyozza a Maros Megyei Tanács elnöke. A kormány kiadott ugyan egy olyan rendeletet, amellyel lehetővé teszi, hogy bizonyos kincstári kölcsönöket fel lehet venni, azért, hogy finanszírozzák a költségeiket, de ez megközelíthetőleg sem elegendő – mondja a Maros Megyei Tanács elnöke

A bankrendszer egyelőre még nincs felkészülve arra, hogy ilyen gyorsan tudjon erre reagálni

Péter Ferenc elmondta, várják a kormánytól a megoldásokat. Amennyiben a munkálatokat nem számolják el az év végéig, elveszíti az ország ezeket az európai uniós finanszírozásokat. Olyan döntések kellenek, amelyek segítik az önkormányzatokat és az országos intézményeket.

Példaként említette a repülőteret, a kórházakat vagy gyermekjogvédelmi hatóságot. Nagyon sok olyan intézmény van, ami a megyei tanács vagy polgármesteri hivatalok alárendeltségébe tartozik, és ugyanezekbe az akadályokba ütközik – hangsúlyozta a megyei tanács elnöke. Kár lenne, hogy az ország több száz millió eurót veszítsen csak azért, mert képtelenek vagyunk jó döntéseket hozni.

Ajánlott bejegyzések

A Bürger-palota/Aranykakas új arculatot kap

Noémi

Mikházi Szabadegyetem harmadjára

Szász Cs. Emese

Egy pillantás a kulisszák mögé

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben