fbpx
Ajánló Kultúra Megye

Nagybányai remekművek érkeznek a marosvásárhelyi Várgalériába

November 8-án nyílik meg a világhírű nagybányai festőiskola egyedülálló alkotásaiból összeállított Hazatérés, Nagybányai remekművek című kiállítás Marosvásárhelyen. A 2023. júliusában Nagybányán debütált tárlat a marosvásárhelyi Várgalériában lesz látogatható, ahol a már bemutatott alkotások mellett újabb, ritkán látott festmények is megtekinthetők lesznek, a festőiskola alapítóitól is, új koncepció mentén láttatva a festőműhelyben született különleges alkotásokat.

Marosvásárhely központjában, a közelmúltban megnyitott Várgalériában november 8. és január 7. között lesz megtekinthető az a nagy sikerű tárlat, mely a világhírű nagybányai festőiskola alkotóinak ritkán látott festményeit mutatja be a műkedvelők számára. A kiállítás a Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány által elindított Közép-Európai Örökség Program keretein belül, annak támogatásával valósul meg. A tárlatot dr. Baán László, a budapesti Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nyitja meg.

A Marosvásárhelyi Kulturális és Művészeti Központ gondozásában működő galéria egyik fő célkitűzése az erdélyi képzőművészet népszerűsítése, a kiállítás segítségével pedig nemcsak erre, de a nagybányai festőiskola hagyományainak továbbörökítésére is lehetőségük nyílik.

A régió művészetét meghatározó, 1896-tól a második világháború kitöréséig a nagybányai művésztelepen működő festőiskolát a modern magyar és erdélyi festőművészet egyik bölcsőjeként tartják számon. Az iskola hatása számos korabeli nagyhírű festőnél tetten érhető. Az alkotóközösség alapítói Ferenczy Károly, Hollósy Simon, Iványi-Grünwald Béla, Réti István, valamint Thorma János festőművészek voltak. A művésztelepen született alkotásokat világszerte elismerik, számos nagybányai mű nagy nemzetközi gyűjteményekbe is eljutott.

A kiállítással, a modern magyar festészet alapjainak lefektetéséhez nagyban hozzájáruló egykori nagybányai festőiskola korszakváltó gondolkodásának bemutatását tűzte ki céljául a Közép-Európai Örökség Program. Ennek keretében idén nyáron a művek keletkezési helyén, Nagybányán nyílt meg a Hazatérés, Nagybányai remekművek magángyűjteményekből című kiállítás, amelynek számos darabját először láthatta a nagyközönség. A program szorosan kapcsolódik az alapítvány értékmegőrző tevékenységéhez – a szellemi örökség megőrzésével és az elmúlt korok nagy művészeinek gondolkodásmódjával a jelenkor fiatal művészeit is szeretnék inspirálni.

Marosvásárhelyen a kiállítás eredeti darabjai mellett újabb alkotásokkal is megismerkedhetnek majd a látogatók. A huszonkét, már korábban is kiállított alkotás mellett tizenkilenc újdonság is helyet kapott, többek között az egyik alapítótag, Ferenczy Károly 1895−96-ban készült festménye, a „Lóitatás, Lovak a vízben”, és az emblematikus „Gyermekek pónikon” (1905), amelyek közel 100 éven át rejtett műalkotások voltak. Emellett látható Pechán József „Koradélután” című ikonikus műve, amely védetté nyilvánított kulturális műalkotás, valamint az igen rövid alkotói pályát befutó Plány Ervin „Kalapos hölgy napfényes kertben (Anyám kertben)” című, 1910 körül készült olajfestménye is a kiállított alkotások között szerepel. Így összesen több, mint 40 festmény tekinthető mega tárlaton.

A Marosvásárhelyen nyíló tárlatot még különlegesebbé teszi, hogy olyan kuriózumnak számító alkotások is megtekinthetők,mint Tihanyi Lajos és Szobotka Imre Nagybányán készült művei, valamint Gyenes Gitta festőművész „Fények a parkban” című alkotása.

A nagybányai festőiskola hatása megkérdőjelezhetetlen, a műhely alkotói olyan szellemi örökséget alapoztak meg, amely évtizedeken át befolyásolta a következő generációk látásmódját, a kiállítás célja pedig épp ennek a látásmódnak a továbbadása. A Várgaléria pedig nemcsak a város műértő közönségének szeretné bemutatni a ritkaságnak számító festményeket, hanem a régió más városaiból és a határon túlról is várja a műkedvelőket, amellyel Marosvásárhely kulturális és turisztikai jelentőségét is tovább kívánja növelni.

A Hazatérés, Nagybányai remekművek című kiállítás megnyitójára szerdán, november 8-án, délután 5 órakor kerül sor. A tárlat 2024. január 7-ig látogatható, kedd – vasárnap 10.00-18.00 óra között. A belépés díjtalan!

Ajánlott bejegyzések

Bezárt a Ligetben, de továbbra is üzemel a várban a korcsolyapálya

Szász Cs. Emese

Idén is megáll Marosvásárhelyen a zarándokvonat

Rákóczi Kinga

Március 19: Marosvásárhely Fekete márciusa

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben