fbpx
Környezetvédelem Közélet Közigazgatás Társadalom

Büntetnek-e vagy sem azért, ha nem gyűjtjük szelektíven a szemetet?

✍️ Rákóczi Kinga

Politikai csatározások tárgya Marosvásárhelyen a szelektív hulladékgyűjtés kérdése. Az önkormányzat infrastruktúrát építi és tájékoztató kampányt ígér. 

Portik Vilmos alpolgármester, a közösségi oldalán közzétett videóban cáfolja azokat az állításokat, miszerint a polgármester agresszivitása lenne a szelektív hulladékgyűjtés elmulasztása miatt kiróható pénzbüntetés mértéke. Ugyanakkor arról biztosítja a lakosságot, hogy az elsődleges cél nem a bírságolás.

Románia szerte gondok vannak ezen a területen, hiszen az ország 2007-es uniós csatlakozásakor olyan szabályok betartására kötelezte el magát, amire távolról sem volt felkészülve. Ilyen az az EU által 2008-ban véglegesített hulladékgazdálkodási irányelve, amelynek gyakorlatba ültetését már teljes jogú tagként fogadta el. Nulláról kellett kezdeni és nagy lépésekben kellett volna haladni.

2020-ig a hulladék 50 százalékát kellett volna újrahasznosítani, 2025-ig pedig az 55%-ot kellene elérni

Marosvásárhelyen az elmúlt 15 évben látszatintézkedések voltak ugyan, de nem vezettek eredményre. Az önkormányzat évek óta óriási összegeket fizet a Környezetvédelmi Alapnak bírságként, amiért meg sem közelíti a szabályozásban előírtakat. 

Forrásaink szerint tavaly 57 ezer tonna szemetet dobtak ki a marosvásárhelyiek, ennek mindössze 1,3 tized százalékát válogatták szelektíven. 

Eddig, jobbára a magánházak lakóinak volt erre effektív lehetősége. Idén ősszel megkezdődött a szelektív hulladékgyűjtés a lakónegyedekben is. A szükséges infrastruktúra azonban teljes mértékben hiányzott. Ezen dolgozik most a polgármesteri hivatal.  

Eddig 5 városrészt sikerült lefedni

A November 7 lakónegyedben, a Kárpátok sétányán, a Kornisa lakónegyedben, a Somos-tető térségében és a városközpontban helyeztek el szelektív tárolókat – közli Portik Vilmos alpolgármester

Ajánlott bejegyzések

ELMARAD! Harmadszor is hazai pályán a Sirius!

zkadar

18 óra – 30,97% a részvételi arány Marosvásárhelyen

krakoczi

Megalapozatlan Makkai Gergely beadványa

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben