fbpx
Életmód Környezetvédelem Közigazgatás Szociális

Bernády és a virágok városa

✍️ Rákóczi Kinga

Több mint egy évszázaddal ezelőtt szerezte meg Marosvásárhely a virágok városa címet, amikor dr.  Bernády György polgármester létrehozta a városi virágkertészetet.

Főterünk, a Rózsák tere nevet viseli ma is, és civil kezdeményezésre most 470 tő rózsával veszik körül az egykori városvezető szobrát.

Részvételi költségvetés keretében nyert támogatást a pályázat

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal által meghirdetett döntéshozatali folyamatban, civilek kezdeményezhették a városi költségvetés egy részének felhasználását. Általuk javasolt és rangsorolt projektek valósulnak meg. Ezeket az ötleteket, szavazás alapján támogathatták a marosvásárhelyiek.

Jáni Rozália kertészmérnök elképzelése és Keresztes Géza műépítész tervei alapján alakult ki az összkép.

470 tő rózsa, 250 tő levendula, 23 gömbtuja, 320 tűzgyöngyvirág, 63 krizantém, 2 csillag magnólia, 1.250 tulipánhagyma, 1.000 nárcisz és 250 gyöngyike kerül összesen a parkba – tudtuk meg az ötletgazdától. Néhány növényt adományként kaptak. – mondták el portálunknak Jáni Rozália és Buzsa János kertészmérnökök.

A tulipánhagymákat Hollandiából hozzák, úgy rendelték, hogy a „párizsi színekben” pompázzon tavasszal

A Bernády szobor körüli park felújítása nem volt egy kéjutazás. Műemlékről lévén szó, engedélyek garmadáját kellett begyűjteni, és a terveken is változtatni kellett. Az egyikben, néhány pad elhelyezésére is javaslatot tettek a kezdeményezők. Ezt azonban helyszűke miatt nem engedélyezte a szakbizottság – tudtuk meg az Jáni Rozáliától.

Nagy munka volt, de szeretettel végezték és segítői is akadtak, mondta Jáni Rozália. Ottjártunkkor hatan, heten is dolgoztak. A parkot a Bernády Napok keretében, október 27-én délelőtt 10 óra 15 perckor avatják.

Ajánlott bejegyzések

A kiskorúakat veszélyezteti legkevésbé a koronavírus-fertőzés

krakoczi

Szülőföldön magyarul támogatás – közel a leadási határidő

krakoczi

Meghirdették a 2023-as részvételi költségvetést

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben