fbpx
Közélet Kultúra

A minőségre van igény – megtöltötte a várat a Vásárhelyi Forgatagot ünneplő tömeg

„Az időjárás és a közönség is igazán velünk tartott az elmúlt napokban, így méltóképpen ünnepelhettük meg a Vásárhelyi Forgatag tizedik kiadását” – összegezték kedden értékelő sajtótájékoztatón a rendezvény szervezői. Elmondták, becsléseik szerint több mint 50 ezren fordultak meg a Vásárhelyi Forgatag különböző programpontjain, a legnépszerűbb azonban egyértelműen a vasárnapi nap és azon belül is az Edda-koncert volt, amelyen talán sosem látott tömeg volt a Marosvásárhelyi Várban.

A Marosvásárhelyért Egyesület és a Parapács Egyesület által szervezett programok mellett még mintegy 55 partnerszervezet vett részt a programtervezésben, így igazán gazdag volt a kínálat. Voltak rendhagyó városnéző séták, színházi előadások, balett-előadás, szimfonikus zene és nótaest töltötte meg a Kultúrpalotát, és sosem volt gond, hogy nézőből lett volna hiány, inkább az volt a baj, hogy nem volt elég hely a sok érdeklődőnek – hangzott el a Várban zajló sajtótájékoztatón, amelyen Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke, főszervező, valamint Jakab Orsolya főszervező vettek részt.

Péntek-szombat-vasárnap főként a Marosvásárhelyi Várban zajlottak a programok. Talán itt lehet leginkább érezni, hogy ez egy családi fesztivál, ahol a totyogóktól az iskolás gyerekekig, a fiataloktól az idősekig mindenkire gondolnak, legyen az egy kézműves tevékenység, múzeumpedagógiai foglalkozás, Lego-sarok vagy VR-szemüveg, egyik sarokban meséltek, másik sarokban zenéltek a gyerekeknek, de természetesen a különböző játékok is csalogatták a család apraját-nagyját a várba.

„Többször voltak próbálkozásaink különböző kerekasztal-beszélgetések, előadások szervezésére, de úgy tűnik, ez az idei évre teljesedett ki, izgalmas beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők, és talán minden eddiginél több volt az érdeklődő” – mutatott rá Jakab Orsolya. Itt adott elő Varga Csaba, a jelenleg élő leghíresebb magyar hegymászó, de a meddőség és a lombik, valamint a környezetvédelem is szóba került. Annak ellenére volt nagy keletje ezeknek az előadásoknak, hogy két másik sátornál is voltak hasonló műfajú programok: az RMDSZ Beugró sátrában, valamint az MCC-sátorban is igazán. „Úgy tűnik, most ért meg igazán a rendezvény arra, hogy ne csak egy zenei fesztivál legyen, hanem egy igazán tartalmas rendezvény” – tette hozzá Jakab Orsolya.

Az egyik kiemelkedő programpontról, a Bethlen Zsuzsanna-díjátadóról Szente Katalin beszélt. „Az elmúlt tíz év apropóján tíz személynek adtuk át a köszönet jegyében az elismerésünket, a díjazottak közt volt kultúrember, vállalkozó, üzletember, politikus is, mind olyanok, akik kezdetektől támogatták és segítették a rendezvényünk létrejöttét valamilyen formában. A lista nem teljes, a következő években folytatjuk a díjátadó hagyományát, de már csak évente két elismerést adunk át” – mondta Szente Katalin.

Jakab Orsolya a számokról is beszélt, becsléseik szerint a vasárnapi záró napon és az Edda-koncerten 20 ezren voltak a Marosvásárhelyi Várban, de a hat nap alatt a 350 programponttal mintegy 50 ezer emberhez elértek.

„Ha látogató számokban nem is tudtak egészen pontosak lenni, azt meg tudjuk mondani, hogy hány emberrel találkoztunk az online felületeken. Az elmúlt hónapokban 300 ezer emberhez értünk el a közösségi média platformokon, csak augusztusban ez 200 ezer volt. Az elmúlt egy hétben 15 ezren látogattak el a www.forgatag.ro honlapra” – sorolta Jakab Orsolya.

Szente Katalin hozzátette, a rendezvényt az emberek lelkesedése, a közösségben és közösségért való munka viszi előre. Ha nem lenne ennyi tevékeny és kreatív ember Marosvásárhelyen – aki nem csak marosvásárhelyi –, akkor valószínűleg Vásárhelyi Forgatag sem lenne. „Szerencsére sok barátja van a Forgatagnak, támogatók, jóakarók, akikre mindig számíthatunk határokon innen és túl is. Idén is magyar állami támogatásokból, pályázati pénzekből, szponzorokból, valamint a Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala és Maros Megye Tanácsa segítségével valósulhatott meg a rendezvény” – mondta el Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke, aki előrevetítette azt is, hogy jövőre augusztus 27. és szeptember 1. között zajlik majd a 11. Vásárhelyi Forgatag.

Ajánlott bejegyzések

Lépések a lelki növekedés felé

Szász Cs. Emese

Ki nyírja a füvet a köztereken?

Rákóczi Kinga

Helyi roncsautóprogramot indít az önkormányzat

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben