fbpx
Közélet Közigazgatás Kultúra Megye

Marosvásárhely néhány napra a Kárpát-medence kulturális fővárosa lett

A tizedik kiadásához érkezett a Vásárhelyi Forgatag. Néhány napra nemcsak Székelyföld, hanem kulturális értelemben az egész Kárpát-medence fővárosává teszi Marosvásárhelyt – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár vasárnap az ötnapos rendezvénysorozatot záró gálaesten.

– Marosvásárhelyen egy évtizeddel ezelőtt még a városból kiszorulva, a Maros partjára összezsúfolódva szervezték az első forgatagot. Mára nemcsak a kulturális seregszemle került méltó helyére, a történelmi városközpontba, hanem a legutóbbi választásokon már a forgatag szervezőcsapatát választották meg a román többségű város élére – idézte fel a miniszterelnökség államtitkára. Az idei fő helyszín a várban volt. A látogatók minden nap különleges programokon vehettek részt: voltak rendhagyó városnéző séták történészek vezetésével, környezettudatosságra nevelő programok, és szakértőkkel a romániai egészségügyi rendszerről is lehetett beszélgetni. Esténként a felhőtlen szórakozás jegyében koncertek, illetve a helyi színtársulatok előadásai várták a nagyérdeműt.

„Immár Erdély számos városában rendeznek olyan magyar napokat, amelyek alkalmat teremtenek a magyarság kultúrájának felmutatására, erősítik a helyi közösséget, élni akarását, jövőképet adnak a magyar nemzetnek, a szülőföldön boldogulásnak, a Kárpát-medencei létnek

– hangsúlyozta Potápi Árpád János, aki a közmédiának nyilatkozva elmondta: a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy a magyar közösségek meg tudjanak erősödni mindenütt a Kárpát-medencében, megőrizzék és megújítsák őseik kultúráját, a többségi nemzettel is elismertessék értékeit és maguk is büszkék legyenek magyarságukra.”

A gálaesten a szervezők többek között Potápi Árpád Jánosnak is átadták a jubileum alkalmával alapított Bethlen Zsuzsanna-díjat, amellyel azokat tüntetik ki, akik sokat tettek a Forgatag megerősödéséért. A díjazottak közt volt továbbá a marosvásárhelyi születésű Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára és Brendus Réka, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője is.

A marosvásárhelyi magyarság közös ünnepét szervező Marosvásárhelyért Egyesület tíz támogatót, művészt, illetve vállalkozót tüntetett ki az újonnan alapított díjjal. A bronzból készült, szélforgó alakú kisplasztika Bethlen Zsuzsanna (1754–1797) nevét viseli, aki a Teleki Tékát alapító Teleki Sámuel felesége volt és magyar könyvekből hozott létre 1200 példányt számláló könyvtárat, amelyet az egyetlen, teljességében fennmaradt XVIII. századi erdélyi „asszonykönyvtárként” tartanak számon.

(MTI)

Ajánlott bejegyzések

Angyalok a városban, Angyalok Marosvásárhelyen!

zkadar

Értesítés a kötekedőknek – címmel, öngólt lő a polgármester tanácsadója!

zkadar

A Város hangja segít

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben