fbpx
Ajánló Közélet Kultúra

Elrajtolt a 10. Vásárhelyi Forgatag

„A tenniakarás, a lázadás és a közösségépítés szándéka vezényelte azt a kis csapatot, aki megálmodta annak idején a Vásárhelyi Forgatagot” – hangzott el a 10. Vásárhelyi Forgatag megnyitó ünnepségén. Az álom pedig nem maradt csupán egy terv, hanem megvalósult és azóta is részese az augusztus végének Marosvásárhelyen. A jubiláló rendezvény megnyitó gáláján a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara állt színpadra és szórakoztatta az ünneplő közönséget.

A rendezvény hivatalos megnyitója csütörtökön este zajlott a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A gálaműsoron Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke köszöntötte elsőként a jelenlévőket: előbb felidézte, milyen értékek hívták életre 2013-ban az első rendezvényt, majd a jövőről beszélt, a következő tíz év teendőiről. „A feladatunk elsősorban átörökíteni azokat az érzéseket a jövő szervezőgenerációja számára, amelyek által az első Forgatag megvalósult. Tenniakarás, lázadás, közösségépítés – azt gondolom ezek az érzések, értékek, elvek tudják előre mozdítani közösségünket, legyen szó a Vásárhelyi Forgatagról vagy bármilyen más eseményről, amelyben közösségként tudunk összetartozni.”

Marosvásárhely alpolgármestere, Portik Vilmos felelevenítette, hogy tíz évvel ezelőtt éppen ugyanott állt, az első Forgatag színpadán és éppen így beszélt a jelenlévőkhöz. Sokévi Forgatag-szervezés után ma a szervezőknek mondott köszönetet, akik irdatlan mennyiségű munka révén érték el, hogy egy 350 programpontos műsorfüzetet tartson kezében a közönség. Márait idézte: „Aki ellen nem lehet védekezni, s aki az emberi nyomorúságot és tragédiákat milliószámra tenyészti, az a jámbor és tunya ember, aki elfordítja fejét, ha valamilyen aljasságot vagy jogtalanságot lát, nem emeli fel a telefonkagylót, ha segíthetne is e figyelmeztetéssel, óvatosan körüljárja az emberi nyomorúságot és szótlanul odább megy mellőle, holott különösebb áldozat és erőfeszítés nélkül visszaadhatná egy ember kedvét az élethez”. Portik szerint ma a Vásárhelyi Forgatag szervezői nem ilyen tunya emberek, hanem olyanok, akik visszaadják az emberek életkedvét.

Both Hajnal konzul, Magyarország csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében arról beszélt, hogy a „Forgatag összeköti a várost szerető, érte tenni akaró embereket, ugyanakkor komoly üzenetet hordoz: azt, hogy a város polgárai élhető várost szeretnének, és itt, a szülőföldjükön akarnak teljes értékű életet élni.”

A szervezők áldozatos munkáját és a közönség vevőkészségét emelte ki ünnepi beszédében Vincze Lóránt európai parlementi képviselő is. „Erdélyben egyáltalán nem volnának közösségi napok, ha nem volnának olyan emberek, akik szó szerint éveket áldoznak az életükből a megteremtésükre. Ha ők nem lennének, nem örvendhetnénk a rendezvényeknek, a helyszíneknek, a zenének, nem lennének magyar napok” – fogalmazott Vincze. Beszédében kiemelte, hogy addig lesz Forgatag és másutt magyar napok, amíg így együtt leszünk, amíg van közönség és közösség, amely ragaszkodik a Forgatagokhoz.

Péter Ferenc, Maros megyei tanácselnök szerint a Vásárhelyi Forgatag bár nevében lokális, mégis egyedülálló eseménye az egész megye magyar közösségének. „Úgy nyújt élményeket, hogy még évek múlva is azokról beszélünk, úgy teremt kapcsolatokat, hogy annak pontos körülményeire nem emlékszünk, de arra igen, hogy a Forgatagon történt. Úgy hagy nyomot bennünk, hogy közben nem érezzük ezt erőltetettnek, bántónak vagy tolakodónak. Évek óta ez az esemény az, amely meghatározza magyar közösségünk életerejét.”

A nyitógála záróbeszédét Tánczos Barna szenátor mondta el. Felidézte, hogy 1482. augusztus 28-án Mátyás király kiváltságlevelével nyert vásártartó jogot a város.A Vásárhelyi Forgatag, a marosvásárhelyi magyarság ünnepének időpontja tehát a jogérvényesítés és a szabadság ünnepléséhez kötődik. „Ahogyan fél évezreddel ezelőtt a város, úgy az elmúlt évtizedben a Vásárhelyi Forgatag szervezői és résztvevői is jogot érvényesítettek. Azt a jogot, hogy a marosvásárhelyi magyaroknak minden évben legyen egy találkozási pontja, egy közösséget építő és közösségi erőt felmutató, hagyományokat és kultúrát megtartó ünnepe.”

Az ünnepi beszédek után a Határon Túli Magyar Zenészek Szimfonikus Zenekara állt a Kultúrpalota színpadára. A határon túli magyar zenészekből álló formáció megalakulása Vashegyi György karmester nevéhez fűződik: a kezdeményezés célja, hogy erkölcsi támogatást nyújtson a legkiválóbb határon túli magyar zenészeknek és erősítse az itthoni és külhoni magyarok nemzeti összetartozásának érzését; egyúttal kifejezze a határon túli magyar muzsikusok elismertségének és megbecsülésének szükségességét.

Ajánlott bejegyzések

Szövetségben 30 éve!

Noémi

Minierdőt telepítettek a Szentgyörgy térre

Szász Cs. Emese

A marosvásárhelyi Vizi Imre a romániai Eurovízió elődöntőjében

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben