fbpx
Életmód Környezetvédelem Kultúra

Hogyan lesz „zöldebb” a Forgatag?

„Fesztiválzöldítésre” adta a fejét idén a Vásárhelyi Forgatag, ebben a küldetésben pedig támogató és szakmai partnere a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület lesz. A Vásárhelyi Forgatagon idén olyan lépéseket kívánnak megtenni a szervezők, amelyek fenntarthatóbbá teszik a rendezvényt, másrészt pedig a Forgatag résztvevőit is arra ösztönzik, hogy környezettudatosabbak legyenek.

A fesztiválzöldítés címszó azt jelenti, hogy a zenei- és művészeti fesztiválok környezeti terhelése csökken. A Milvus Csoporttal több fronton is „zöldítjik” a Forgatagot a szervezők: a kézműves vásár, a szállítás és a hulladékgyűjtés is környezettudatosabb lesz egyrészt, másrészt a gyerekeket olyan játékokkal, foglalkozásokkal várják, amelyek tudatosítják számukra, hogy miért és hogyan érdemes védeni a természetet.

A kézműves vásáron kiemelt figyelmet kapnak a műanyagmentes árusok, vagyis azok a kézművesek és termelők, akik hajlandók műanyag nélkül, fenntartható, újrahasznosítható csomagolásban kínálni a termékeiket. A „zöld vásáros” már a cégtáblájára is kap egy lehúzós jelvényt, amely minden vásárló számára hirdeti, hogy annál a standnál figyelnek a természetvédelemre, másrészt a Vásárhelyi Forgatag plusz reklámfelületet biztosít majd ezeknek a kézműveseknek, termelőknek a közösségi oldalakon.

A Forgatagra érkező résztvevőket is „zöld” közlekedésre biztatja a Milvus, vagyis arra, hogy gyalog, busszal vagy biciklivel közelítsék meg a fesztiválhelyszínt. Utóbbiak számára jó hír, hogy őrzött biciklitárolóban hagyhatják majd a járgányokat.

Műanyaghulladékból mindig sok van egy zenei-, művészeti fesztiválon – erre is igyekszik megoldást nyújtani a rendezvény, egy rácsos, ketrec típusú gyűjtő várja majd a pillepalackokat és egyéb műanyag szemetet.

A Milvus Csoport emellett számos környezettudatos, természetvédelemre, klímatudatosságra épülő tevékenységgel készül a Csicsergő családi- és gyermekprogramokra: elhozzák a Terra Futura társas játékot, amelynek témája az éghajlatváltozás és annak globális hatása, ugyanakkor két mobil applikációt is bemutatnak majd: a Climate Game applikációval nem csak megismerhetjük saját szokásaink természetromboló hatását, de különböző kihívások teljesítésével javíthatunk is a rossz szokásokon, míg a  SWAPP mobil applikáció segítségével a szelektív gyűjtést gyakorolhatják a gyerekek. Ugyanakkor egy EduQuest pedagógus workshopot is tartanak a klímaváltozásról.

A Forgatag családi- és gyermekprogramjainak tematikája egyébként is idén a mozgás és környezetvédelem, így például a magyarországi Kezes-lábas játszóház jóvoltából olyan játékos eszközöket próbálhatnak ki a gyerekek, amit ők maguk működtetnek (pl. bringával hoznak működésbe magnót, vonatot, emelőt, lebegtetnek golyókat stb.), és amelyek szórakoztatva tanítják a gyerekeket a fenntarthatóságra és a környezettudatos létre.

Az előadások és kerekasztal-beszélgetések tematikái közé is bekerülnek a zöld témák, így a résztvevők minden fronton környezettudatosabbak lehetnek.

Ajánlott bejegyzések

Ég és Föld – nagycsütörtöki koncert a Vártemplomban

Szász Cs. Emese

Kerekerdő közepében – bemutató az Arielben

Szász Cs. Emese

A marosvásárhelyi koraszülöttekhez is érkezik a Korip

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben