fbpx
Kultúra Megye

Öröm volt az ünnep a Petőfi Műhelyben

Képek: Petőfi Műhely/Sălceanu-Nagy Viorel

Kokárdakészítés, verbunkolás, kávé, katonadalok, Petőfi és Szendrey Júlia, piros-fehér-zöld – ez jellemezte kulcsszavakban a március 14-ei napot a Marosvásárhelyi Várban.

A Marosvásárhelyért Egyesület és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében zajlott a Petőfi Műhely március 14-én, kedden a várbeli Régészeti és Történeti Múzeum épületében, ahol az emberek közösen hangolódhattak a másnapi forradalmi megemlékezésre.

Délelőtt 9 órától csoportokban érkeztek a gyerekek, akik kézműves foglalkozásokon vettek részt az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány jóvoltából. Kokárdát készítettek, verbunkot tanultak, népi gyermekjátékokat játszottak, de kipróbálhatták a kötélverést is. A délutáni órákban már kávéillat töltötte be a folyósót, ahol a 112 Coffee and Co kávékülönlegességeit kortyolgatva járhatták végig a 20 szobrot demonstráló, Petőfi arcai című kiállítást a látogatók. Mindeközben tovább zajlott a kokárdakészítés a múzeum emeleti termében, amit az 5-8. és 9-12. osztályosok szavalatai színesítettek. Hallhattunk Petőfi-költeményeket és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum színjátszó körének tagjai saját verseikkel is megörvendeztették a közönséget. Az esemény alatt bárkit végigvezettek a múzeum földszinti termeiben a Síppal, dobbal, didzseriduval nevet viselő hangszerkiállításon, amelyre a világ minden sarkából kerültek hangszerek.

Délután 4 órától kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a program. A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) Maros megyei szervezete és a Népújság Alapítvány tagjai beszélgettek a média és újságírás alakulásáról, a sajtószabadság örökségéről, a háttérben pedig a virtuális sajtófotó kiállítás vetítése ment.

Este 6 órára érkezett meg a 15 tagú Ditrói Férfi Dalkör, azonnal színpadra is léptek, hogy előadják nyolc dalcsokorból álló katonadal-válogatásukat. A nótázások igazi fennkölt hangulatot teremtettek a múzeumban és sokakban felébresztették a háborús idők, valamint a hajnalig tartó mulatságok emlékét.

A rendezvényt a Petőfi Kulturális Ügynökség Feleségek felesége című zenés pódiumműsora koronázta meg, amelyben jobban megismerhettük Szendrey Júliát naplóbejegyzésein és versein keresztül Tallián Mariann előadásában. Ezekre reflektált Lázár Balázs Petőfi Sándor szerepében a költő verseivel és Úti levelek részleteivel. Az előadást Csörsz Rumen István dalai, a kortársak feljegyzései, a korabeli újságcikkek és kordokumentumok tették teljessé. A műsor csúcspontja az volt, amikor a szereplők a közönséget bevonva énekelték el a Nemzeti dalt.

Ajánlott bejegyzések

“20 éve nem történt semmi” – Soós Zoltán a polgármester-jelöltségről

Noémi

Kiadós esőre figyelmeztetnek a szakemberek!

krakoczi

Útjavítások Maros megyében – nem álltak le

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben