fbpx
Közélet Közigazgatás Szociális

Elektromos autóbuszokkal „Összekötik a várost”

Csütörtökön délelőtt 32 elektromos autóbuszt adtak át Marosvásárhelyen. 

Az eseményen részt vett Kelemen Hunor szövetségi elnökCseke Attila fejlesztési miniszter, Péter Ferenc, a Maros Megyei tanács elnöke és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

Péter Ferenc tanácselnök kijelentette:

a beruházás egy újabb példája annak, hogy ha okosan gazdálkodunk a kormányzati és uniós pénzekkel, pár év leforgása alatt több évtizedes lemaradást tudunk behozni.

Kelemen Hunor szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes

azt mondtuk évekkel ezelőtt, hogy Marosvásárhely többet érdemel. Többet érdemel a közigazgatás részéről, többet érdemel a politika részéről, másrészt pedig azt bizonyítja, hogy azt az elvet amit mi a kormányzás alatt követtünk, hogy az embereket, a közösségeket kormányzó időnként, a sok – sok egyéb probléma mellett, a mindennapi munkánk mellett konkrét eredményekkel is be tudjuk mutatni.

Ma a 21. században hihetetlenül fontos hogy odafigyeljünk a környezetre, és ezt a beruházást így tekintjük, mint ennek az elemnek az egyik eredményét. Természetesen következnek újabb hibrid autóbuszok, újabb beruházások. A közszolgáltatásoknak a minőségén kell nekünk javítanunk. És ez a legfontosabb feladatunk – mondta Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Cseke Attila fejlesztési miniszter

Összesen 397 elektromos meghajtású autóbusznak a közbeszerzését végezte el a fejlesztési minisztérium az elmúlt több mint két évben. Ez a 32 autóbusz ennek a csomagnak a része és nem fogunk itt megállni. Hiszen az országos helyreállítási alapból 958 ilyen típusú autóbusz megvásárlására biztosítottuk a finanszírozást.  Aláírt szerződésekről beszélünk.

Ugyanakkor csak a fejlesztési minisztérium által kezelt alapokból, Uniós alapokból 13 aláírt finanszírozási szerződése van Marosvásárhelynek, majd 30 millió euro: iskola, tömbház hőszigetelésre, felújításra illetve új lakások építése fiatalok, szakemberek számára –  tette hozzá Cseke Attila tárcavezető.

Soós Zoltán polgármester

Amikor hivatalba léptem, világos jövőképen alapuló fejlesztési stratégiát vázoltam fel a város számára. Azt mondtam, hogy kis, de biztos lépésekben fogjuk megteremteni azt, amire szükség van. Akkor azt is mondtam, hogy olyan várost hozunk létre, ahol az emberek szívesen élnek, amely minőségi szolgáltatásokat nyújt polgárai -, és fejlesztési lehetőségeket kínál a vállalkozások számára.

Ezeknek a törekvéseknek a központjában a helyi tömegközlekedési rendszer átalakítása áll. Hosszú ,– és gyakran nehéz út vezetett idáig. Némi bátorság és sok kitartás kellett hozzá. De még hosszabb és nehezebb lett volna, ha nem kapunk jelentős segítséget a kormánytól. – nyilatkozta a polgármester.

Soós Zoltán ugyanakkor megköszönte Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Cseke Attila fejlesztési miniszter támogatását, illetve köszönetet mondott Portik Vilmos alpolgármester és az általa vezetett városházi csapatnak a munkájáért is.

Sok még a teendőnk, de jó úton járunk. Megújítjuk a teljes forgalomirányítási rendszert, a menetrendet, a buszmegállókat – és reményeim szerint hamarosan a digitális jegyeket is bevezetjük– mondta a városvezető

Március 16-tól a 4-es, 18-as és 23-as járatokon közlekednek az új elektromos autóbuszok, március 17-től a 12-es, 20-as és 17-es vonalon is igénybe veheti ezeket az utazóközönség.

Ajánlott bejegyzések

Szeptember végéig lehet jelentkezni az Erdélyi Politikai Iskolába

Szász Cs. Emese

Van, ami örök – Megkezdődött a Tusványos

Szász Cs. Emese

Vízkereszt után elszállítják a karácsonyfákat

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben