fbpx
Közélet Kultúra Társadalom

Felemelő megemlékezés a Postaréten

Szabadság és biztonság – ezzel a jelszóval került sor az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett eseményre Marosvásárhelyen, a Székely Vértanúk emlékművénél.  

Az RMDSZ Maros megyei és marosvásárhelyi szervezete által rendezett megemlékezés Péter Arthur marosvásárhelyi római katolikus főesperes áldásával kezdődött.

Ezredéves történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk gyermek nemzet; 1848-i történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk elaggott nemzet.”

– idézte Kossuth Lajost, a magyar szabadságharc egyik szellemi vezérét Péter Ferenc a Maros Megyei Tanács elnöke.

Az 1848-as szabadságharc ismert és névtelen hősei egyaránt mutatták az irányt Kárpát-medence magyarságának. Hajlamosak vagyunk elégedetlenkedni a vélt vagy éppen valós balsors miatt, s oly ritkán emlékeztetjük magunkat, hogy sorsunkat viszont mi magunk alakítjuk. Amikor a nemzet egy emberként lázadt fel és rázta le magáról az elnyomó hatalom fojtogató láncait, akkor éppen a sorsát alakította” – mondta a politikus.

Nicolae Ciucă román kormányfő ünnepi üzenetét Nagy Zsigmond, Maros megye alprefektusa olvasta fel, Orbán Viktor magyar miniszterelnök gondolatait Percze László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja tolmácsolta.

Kovács Mihály Levente: „A ma forradalma a gyermekeink jövőjéről szól”

 –emelte ki ünnepi beszédében Kovács Mihály Levente, az RMDSZ Marosvásárhelyi szervezetének elnöke. Gyermekeinkről szól, hiszen rólunk vesznek példát, tőlünk tanulnak és ők lesznek azok, akik tovább viszik hagyományainkat. 

“Ahhoz, hogy utódaink jövője egy keresztény, nemzeti identitásához ragaszkodó, egymást elfogadó városban biztosított legyen, több dolog szükséges. Például az, hogy elszántak maradjunk, amikor a magunk ügyeiről van szó. Ma nem fegyverrel, hanem közösségi összefogással és munkával tudunk még erősebbek és sikeresebbek lenni.” – hangsúlyozta az RMDSZ Marosvásárhelyi szervezetének elnöke.

Soós Zoltán: „a legfontosabb feladat a szabadság megőrzése” 

Egy polgármesternek persze számos egyéb feladata is van. Utakat építeni, a legjobb iskolákat teremteni a jövőnek és a legjobb körülményeket a vállalkozásoknak, hogy ez a jövő fenntartható legyen. És sorolhatnám a további teendőket. De a legfontosabb feladat mégiscsak a szabadság biztosítása a közösség valamennyi tagja számára. Ebben nem hibázhatunk, és bízom benne, hogy nem is hibázunk.”  – mondta a városvezető.

Az eseményen fellépett a Maros Művészegyüttes, a forradalmat megidéző, Varga János által rendezett rövid előadásával, és a Marosvásárhelyi Válogatott Vegyeskar. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színésze, Tollas Gábor előadásában hallhattuk Petőfi Sándor “Egy gondolat bánt engemet” című költeményét.

A Postaréten jelen volt a marosvásárhelyi Felsővárosi Református Egyházközség Nőszövetsége, akik 1848 darab Kossuth-kiflivel vendégelte meg a jelenlévőket. 

Ajánlott bejegyzések

Egészségügyi veszélyhelyzet alakult ki Marosvásárhelyen

krakoczi

Hétvégén rajtol a labdarúgó IV. liga!

zkadar

Lesz Forgatag 2020 (egyelőre)!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben