fbpx
Ajánló Kultúra

Forradalmi hangoló március 14-én: Petőfi Műhelyt szervez a Marosvásárhelyért Egyesület

A tavalyi program sikerén felbuzdulva idén is március 15-ei ünnepi hangolóra hív a Marosvásárhelyért Egyesület. A Petőfi Műhely idén a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében kap helyet és kicsiket-nagyokat ünnepi programra hív: a kokárdakészítés és csákókészítés mellett például Szendrey Júliáról szóló pódiumműsor és katonadalok is várják az érdeklődőket egy nappal az 1848-as forradalom kitörésének évfordulója előtt.

A Vásárhelyi Forgatagot szervező Marosvásárhelyért Egyesület az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvánnyal közösen szervezi a forradalmi megemlékezésre hangoló programot március 14-én, kedden.

A várbeli Régészeti és Történeti Múzeum épületében helyet kapó Petőfi Műhely már délelőtt 10 órától várja a látogatókat. Egy napra kávézó nyílik a múzeum emeleti termében, illetve a folyósón, a 112 Coffee & Co nem csak a város egyik legjobb kávéját hozza a Petőfi Műhelybe, de meglepetéseket is ígér, 13 órától lehet kávézni majd. A kávézó hangulatát egy Petőfi-szobrokról szóló fényképkiállítás is gazdagítja a folyósón, mintegy 20 különböző szobrot mutatunk meg.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kézműves foglalkozásokkal is készül, délelőtt szervezett csoportokat avatnak be a kokárdakészítés rejtelmeibe, illetve verbunkolás, népdaloktatás, népi gyermekjátékok és mesemondás is tarkítja a programot.

14 órától bárki bekapcsolódhat majd az Erdélyi Hagyományok Háza által szervezett kézműves programba, mindenki elkészítheti saját kokárdáját, ugyanakkor nyitva áll a látogatók előtt a múzeum földszinti termeiben helyet kapó Síppal, dobbal, didzseriduval című hangszerkiállítás is, amelyen a világ minden sarkából találhatunk különleges zenei eszközöket. A délután folyamán forradalmi dalokkal és versekkel kapcsolódnak be 5-8. és 9-12. osztályos diákok a Petőfi Műhely programjába.

Délután különleges beszélgetésre is hívjuk a média iránt érdeklődőket: a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) Maros megyei szervezete a Népújság Alapítvánnyal közösen nyilvános kerekasztal-beszélgetést szervez a Sajtószabadság öröksége – újságírás az átalakuló médiában címmel. A rendezvény házigazdái: Simonffy Katalin, a MÚRE alelnöke és Bögözi Attila, a MÚRE ügyvezető igazgatója, de részt vesznek még Karácsonyi Zsigmond, Jakab Orsolya, Szuszámi Zsuzsa, Szucher Ervin, Kulcsár Andrea és Vajda György újságírók is.

18 órától Most szép lenni katonának címmel a Ditrói Férfi Dalkör előadásában katonadalokat hallhatunk. Sok férfi emlékezetében élnek még a katonaságot és a háborús időket felidéző dalok, de nincs alkalmuk elénekelni őket. Így alakult meg a Ditrói Férfi Dalkör, tagjait öt éve verbuválta Szabó Ágnes nyugdíjas tanítónő. A dalkör tizenöt tagja azon dolgozik, hogy népszerűsítse és továbbadja a fiataloknak a katonadalokat, ezáltal életben tartják ezt a hagyományt. Március 14-én 18 órától egy négy dalcsokorból álló előadással idézik vissza a besorozás, a kaszárnyaélet, a harcba vonulás és a leszerelés hangulatát a Petőfi Műhely keretein belül.

Este a Feleségek felesége című zenés pódiumműsorra várjuk az érdeklődőket. A Szendrey Júlia emlékére készült előadást a Petőfi Kulturális Ügynökség hozza Marosvásárhelyre. A jelmezes, színházi megformálásra törekvő összeállítás gerincét a nagy magyar múzsa naplórészletei és versei adják Tallián Mariann előadásában, melyre reflektálnak a férj, Petőfi Sándor Úti levelek részletei és Júliához írt versei Lázár Balázs tolmácsolásában. Ezt színesítik, egészítik ki a kortársak feljegyzései, korabeli újságcikkek, kordokumentumok. A műsorban elhangzanak még Szendrey Júlia saját, egykorú dallamokra írt népies műdalai, Petőfi énekelt versei (többek között Arany János megzenésítésében), illetve néhány hangszeres dallam az 1840-es évek magyar társasági zenéjéből Csörsz Rumen István énekhangján, gitárkíséretében. A produkció a kort megidéző látványvilágban, a zene és az irodalom egységében hozza közelebb hozzánk Szendrey Júlia egyéniségét, a modernkori nő magyar úttörője példát állít elénk jellemével és bátorságával.

Ajánlott bejegyzések

Befalazott emléktáblákat avattak Marosvásárhelyen

Noémi

Hétvégén nyit a Mikházi régészeti park

krakoczi

Marosvásárhelyen most bárkiből lehet űrhajós

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben