fbpx
Ajánló Kultúra

Forradalmi hangoló március 14-én: Petőfi Műhelyt szervez a Marosvásárhelyért Egyesület

A tavalyi program sikerén felbuzdulva idén is március 15-ei ünnepi hangolóra hív a Marosvásárhelyért Egyesület. A Petőfi Műhely idén a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében kap helyet és kicsiket-nagyokat ünnepi programra hív: a kokárdakészítés és csákókészítés mellett például Szendrey Júliáról szóló pódiumműsor és katonadalok is várják az érdeklődőket egy nappal az 1848-as forradalom kitörésének évfordulója előtt.

A Vásárhelyi Forgatagot szervező Marosvásárhelyért Egyesület az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvánnyal közösen szervezi a forradalmi megemlékezésre hangoló programot március 14-én, kedden.

A várbeli Régészeti és Történeti Múzeum épületében helyet kapó Petőfi Műhely már délelőtt 10 órától várja a látogatókat. Egy napra kávézó nyílik a múzeum emeleti termében, illetve a folyósón, a 112 Coffee & Co nem csak a város egyik legjobb kávéját hozza a Petőfi Műhelybe, de meglepetéseket is ígér, 13 órától lehet kávézni majd. A kávézó hangulatát egy Petőfi-szobrokról szóló fényképkiállítás is gazdagítja a folyósón, mintegy 20 különböző szobrot mutatunk meg.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kézműves foglalkozásokkal is készül, délelőtt szervezett csoportokat avatnak be a kokárdakészítés rejtelmeibe, illetve verbunkolás, népdaloktatás, népi gyermekjátékok és mesemondás is tarkítja a programot.

14 órától bárki bekapcsolódhat majd az Erdélyi Hagyományok Háza által szervezett kézműves programba, mindenki elkészítheti saját kokárdáját, ugyanakkor nyitva áll a látogatók előtt a múzeum földszinti termeiben helyet kapó Síppal, dobbal, didzseriduval című hangszerkiállítás is, amelyen a világ minden sarkából találhatunk különleges zenei eszközöket. A délután folyamán forradalmi dalokkal és versekkel kapcsolódnak be 5-8. és 9-12. osztályos diákok a Petőfi Műhely programjába.

Délután különleges beszélgetésre is hívjuk a média iránt érdeklődőket: a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) Maros megyei szervezete a Népújság Alapítvánnyal közösen nyilvános kerekasztal-beszélgetést szervez a Sajtószabadság öröksége – újságírás az átalakuló médiában címmel. A rendezvény házigazdái: Simonffy Katalin, a MÚRE alelnöke és Bögözi Attila, a MÚRE ügyvezető igazgatója, de részt vesznek még Karácsonyi Zsigmond, Jakab Orsolya, Szuszámi Zsuzsa, Szucher Ervin, Kulcsár Andrea és Vajda György újságírók is.

18 órától Most szép lenni katonának címmel a Ditrói Férfi Dalkör előadásában katonadalokat hallhatunk. Sok férfi emlékezetében élnek még a katonaságot és a háborús időket felidéző dalok, de nincs alkalmuk elénekelni őket. Így alakult meg a Ditrói Férfi Dalkör, tagjait öt éve verbuválta Szabó Ágnes nyugdíjas tanítónő. A dalkör tizenöt tagja azon dolgozik, hogy népszerűsítse és továbbadja a fiataloknak a katonadalokat, ezáltal életben tartják ezt a hagyományt. Március 14-én 18 órától egy négy dalcsokorból álló előadással idézik vissza a besorozás, a kaszárnyaélet, a harcba vonulás és a leszerelés hangulatát a Petőfi Műhely keretein belül.

Este a Feleségek felesége című zenés pódiumműsorra várjuk az érdeklődőket. A Szendrey Júlia emlékére készült előadást a Petőfi Kulturális Ügynökség hozza Marosvásárhelyre. A jelmezes, színházi megformálásra törekvő összeállítás gerincét a nagy magyar múzsa naplórészletei és versei adják Tallián Mariann előadásában, melyre reflektálnak a férj, Petőfi Sándor Úti levelek részletei és Júliához írt versei Lázár Balázs tolmácsolásában. Ezt színesítik, egészítik ki a kortársak feljegyzései, korabeli újságcikkek, kordokumentumok. A műsorban elhangzanak még Szendrey Júlia saját, egykorú dallamokra írt népies műdalai, Petőfi énekelt versei (többek között Arany János megzenésítésében), illetve néhány hangszeres dallam az 1840-es évek magyar társasági zenéjéből Csörsz Rumen István énekhangján, gitárkíséretében. A produkció a kort megidéző látványvilágban, a zene és az irodalom egységében hozza közelebb hozzánk Szendrey Júlia egyéniségét, a modernkori nő magyar úttörője példát állít elénk jellemével és bátorságával.

Ajánlott bejegyzések

Lesz VIBE, online!

Rákóczi Kinga

500 marosvásárhelyi diáknak játszott az Osonó Színházműhely

Rákóczi Kinga

Nem hivatalos, de nekünk ünnep – Március 15

Rákóczi Kinga
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben