fbpx
Közélet Társadalom

Százezer forintra emelik a Szülőföldön magyarul program oktatási-nevelési támogatását

Több mint négyszeresére, 100 ezer forintra növeli a magyar kormány a Szülőföldön magyarul program keretében nyújtott oktatási-nevelési támogatást – jelentette be Panyi Miklós, a magyarországi Miniszterelnökség stratégiai államtitkára szerdán Kolozsváron.

A sokakat lázba hozó bejelentés azon a kolozsvári sajtótájékoztatón hangzott el, amelyet Panyi Miklós, a magyarországi Miniszterelnökség stratégiai államtitkára, aki Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke társaságában tartott Kolozsváron.

„2022 őszén a Magyar Állandó Értekezleten Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a 2023–24-es tanévbe beiratkozók számára az oktatási-nevelési támogatás összege a többszörösére emelkedik” – emlékeztetett Panyi Miklós. Hozzátette: a Szülőföldön magyarul program keretében a magyar állam azért mond köszönetet a családoknak, hogy anyanyelvi magyar oktatási intézménybe íratták gyermekeiket.

Az elemi, gimnáziumi, középfokú és egyetemi tanulmányaikat magyar nyelven folytató diákok eddig 22 400 forintnak megfelelő összegű támogatásban részesültek Erdélyben, de a kárpátaljaiak például már 2023 januárjában az emelt összeget kapták meg, ami bruttó 100 ezer forintot jelent.

„Ez az emelés megerősítheti azokat a lehetőségeket, és azokra a kihívásokra lehet egy hatékony válasz, ami a magyar oktatási intézményekhez való joghozzáféréshez, illetve a magyar nyelven tanuló diákok számának a növekedéséhez hozzájárulhat” – közölte az államtitkár.

Ajánlott bejegyzések

Nem megy már busz a Somostetőre

Szász Cs. Emese

Marosvásárhelyre látogat az egészségügyi miniszter

Rákóczi Kinga

Aszfaltoznak az Orosz-piac körül!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben