fbpx
Gazdaság Közélet Közigazgatás Uncategorized

Fejlesztésekre fektetik a hangsúlyt a városi költségvetésben

Fotó: Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal

Ambiciózus, reális és kiegyensúlyozottnak nevezte Soós Zoltán polgármester Marosvásárhely 2023-as költségvetését.

A városvezető közölte: folytatják Marosvásárhely 2021-ben megkezdett fejlesztését. Jelentős összegeket fordítanak azokra a célkitűzésekre, amelyeket hivatalba lépésekor a magáénak vallott:

Oktatás, sport, kultúra, városkörnyéki tömegközlekedés, közvilágítás, közlekedésirányítás korszerűsítése

Az idei év prioritása a tömegközlekedés forradalmi átalakítása a szükséges infrastruktúra fejlesztése révén, beleértve a városkörnyéki településekkel biztosítandó összeköttetéseket is. Köszönöm a hivatali kollégák munkáját és azoknak a tanácsosoknak a támogatását, akik a város fejlesztése mellett tették le voksukat. Marosvásárhely Erdély szíve, dobogása pedig egyre hangosabban hallható!” – nyomatékosította Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

A költségvetést azért tartja ambiciózusnak a polgármester, mert mint mondta: még soha nem költöttek ilyen sok pénzt a fejlesztésre.

„…mivel a kidolgozásakor figyelembe vettük a gazdasági valóságot, a megfogalmazott célkitűzések teljesíthetőek. Végül pedig kiegyensúlyozott, mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy a várost az elkövetkező évekre adósságba verjük.” – mondta Soós Zoltán.

Az önkormányzatok költségvetése több összetevőből áll:

 • Egyrészt az áfából (TVA) visszaosztott összegek,
 • jövedelemadóból származó bevételek, 
 • a helyi adókból jövő összegek (ingatlan-, gépkocsiadó stb.),
 • a maradék jövedelem: állami szubvenciókból, uniós forrásokból és egyéb forrásokból származik (ide tartoznak a szponzorálások vagy más adományok).

Florin Crăciun, az önkormányzat gazdasági igazgatója ismertette a sarokszámokat.

2023-ban a város 901.475.174 lej bevétellel és 925.564.000 lej kiadással számol. A hiányzó összeget a tavalyi költségvetésből pótolják. Az évet ugyanis több mint 24 millió lejes többlettel zárta a város.

A Városi Tanács tegnapi ülésén Soós Zoltán polgármester közölte, a tavalyi többlet abból is származik, hogy a leszerződött autóbuszok egy részét nem szállította le a gyártó, így nem kellett fizetnie érte az önkormányzatnak.

  Ajánlott bejegyzések

  Munkahelyeiket féltik a Sylevi dolgozói

  Rákóczi Kinga

  Központban a család, 15. RMDSZ kongresszus Marosszentgyörgyön

  zkadar

  Kedvezményes jegyárak a Víkendtelepre

  Rákóczi Kinga
  Betöltés....

  Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben