fbpx
Közélet Közigazgatás

Nem kötelező ügyintézéskor a sínes irattartó

A parlament ma megszavazta azt a törvényt, amely értelmében minden olyan közintézmény, amely közszolgáltatás nyújtására jogosult, köteles lesz az állampolgárok számára papíron, de ugyanakkor elektronikusan is közzétenni a saját honlapjukon az adott szolgáltatásokkal kapcsolatos űrlapokat és kéréseket, szerkeszthető formában.

Az RMDSZ évek óta azon dolgozik, hogy egyszerűsítse és hatékonyabbá tegye a közszolgáltatásokat. Célunk, hogy úgy az állampolgároknak, mind az önkormányzatoknak könnyebb, egyszerűbb legyen a kapcsolattartás és a bürokrácia, valamint hozzáférhetőbb szolgáltatásokat biztosítsanak az önkormányzatok” – nyilatkozta Seres Dénes, parlamenti képviselő, az alsóház közigazgatási bizottságának alelnöke.

Az intézmény nem kötelezheti az állampolgárt arra, hogy úgynevezett sínes dossziét, vagy bármely más irodai eszközt, tárgyat igényeljen.

Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyintézés során személyi igazolvány másolatra van szükség, akkor az intézménynek kötelessége lesz közzétenni egy hivatalos e-mail címet a dokumentum elektronikus eljuttatására” – fejtette ki Seres Dénes.

A ma megszavazott törvény megszünteti a hitelesített iratmásolatok benyújtásának a kötelezettségét. Az illetékes hatósági igazolvány tanúskodik majd az eredeti megfelelőségéről. A törvény értelmében kötelező alternatív fizetési módok felajánlása is, akár kártyás, online, vagy más fizetési rendszeren keresztül.

A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően 180 napon belül lép érvénybe. (közlemény)

Ajánlott bejegyzések

Fergeteges Kowalsky koncerttel ért véget a Forgatag

krakoczi

Könyvsorozat a „színin” a doktori kutásokból

zkadar

Marosvásárhelyen ülésezett az államfőválasztás második fordulójának lebonyolításáért felelős bizottság

Noémi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben