fbpx
Ajánló Közélet Szociális

Hálából az idősekért: Szent Erzsébet-gyűjtés

A Gyulafehérvári Caritas idén november 20-án ünnepli védőszentjének, Árpád-házi Szent Erzsébetnek ünnepét, amely alkalomból jótékonysági gyűjtést hirdetnek hálából az idősekért.

A szeretetszolgálat nem véletlenül választotta pártfogójának a türingiai királylányt. Erzsébet imádságos lelkülete, az emberek testi-lelki szükségletei iránt érzékeny, betegeket gyógyító, szegényeket segítő személyisége példaértékű a Caritas valamennyi munkatársa számára.

Erzsébet egy alkalommal leprás koldust fogadott otthonában, megfürdette, bekötözte sebeit, és mivel nem volt hol elhelyeznie, hitvesi ágyába fektette. Hazaérkező férje, Lajos őrgróf felelősségre akarta vonni őt túlzottnak vélt tettéért, de amikor belépett a szobába, látomása támadt: a szenvedő Krisztus nézett rá a hitvesi ágyból. Lajos térdre borult, hálát adott, és csak annyit mondott Erzsébetnek: „Máskor is fogadj a házban ilyen vendéget.”

Valahányszor halljuk a történetet, megrendít, cselekvésre késztet bennünket. Beteg, szegény emberekkel naponta találkozunk. Szembetűnő a fizikai szükség, de lelki gondokkal terhelt, békében és örömben szegény emberek hangtalan segélykiáltásaival szembesülünk. Látjuk, hogyan magányosodnak el csak azért, mert fehér a hajuk, ráncos a bőrük, lassú a járásuk, és talán a gondolkodásuk is. Értük gyűjtünk most. Hálából, amiért felneveltek, tanítottak, szerettek minket. Az elismerés kifejezésének sok útja van. Vannak gyerekek, aki rajzolnak. Fiatalok, akik közelebb húzódnak a karosszékhez. Felnőttek, akik hazalátogatnak. Emberek, akik adományoznak. Ezt bárki megteheti ITT.

Dr. Kovács Gergely érsek is a hálára buzdít bennünket körlevelében: „Főegyházmegyénk szeretetszolgálata idén arra hív meg bennünket, hogy fejezzük ki hálánkat az idősek iránt. Úgy viselkedjünk időseinkkel, ahogy szeretnénk, hogy majd velünk is bánjanak gyermekeink. Lehetőségeinkhez mérten támogassuk azt a nagylelkű munkát, amit időseinkért tesznek a szeretetszolgálat munkatársai. November 20-án, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez közel eső vasárnap, a Gyulafehérvári Caritas javára perselyezünk, amit idős ellátottjaik javára fordítanak. Az elmúlt évben, a nélkülöző, hátrányos helyzetű gyermekekért szervezett gyűjtés során 226.442 lej gyűlt össze, amiért hálás szívvel mondok köszönetet minden adakozónak” – áll az érseki körlevelében, amely teljes terjedelmében itt is olvasható >>>

Adományozni november 20-án, vasárnap lehet a főegyházmegye templomaiban, majd a Caritas székhelyeken, illetve online a szervezet honlapján (https://caritas-ab.ro/segitek/).

Bankszámlaszám:

IBAN: RO46 RNCB 0003 0015 6949 0006

Asociația Caritas Alba Iulia, CF 4562770

Colecta Sf. Elisabeta

Ajánlott bejegyzések

Erdély dala: döntőben Koszika Te vagy a minden! című dala

Szász Cs. Emese

Soós: másodrangú adófizetőknek tekintik a vásárhelyi magyarokat

Noémi

Módosítani kell az ösztöndíjakra vonatkozó tanácsi határozatot

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben