fbpx
Ajánló Kultúra

Újra könyvközelben: zajlik a 28. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Fotók: Facebook/Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

A könyvek szerelmeseinek örömére csütörtökön újra megnyílt a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, a 28 kiadást a Könyvben utazunk mottó alatt szervezték. Az idei helyszínt újra a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház biztosítja, az esemény egészen vasárnap 14 óráig látogatható.

A világjárvány miatt az elmúlt két évben online vagy szűk keretek közt bonyolították le a könyvvásárt a szervezők, de a mostani alkalom visszatért a régi, jól bejáratott forgatókönyvhöz és a sokak által szeretett helyszínhez: maga a vásár a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában zajlik, míg a kiegészítő programok a színház különböző részein.

Ottjártunkkor azt tapasztaltuk, hogy vevő és vásárló, olvasó és szerző egyaránt örül a lehetőségnek, hogy ismét találkozni lehet. A vásárlók a polcok közt nézelődtek, lapoztak, beleolvastak egy-egy könyvbe, de vásároltak is: a gyerekek számára a mesekönyvek széles választéka okozhatott csupán gondot, a tinédzserek inkább a fantasy műfajban érdekeltek, azt keresték, az idősek pedig szívesen vették le a történelmi és pszichológiai könyveket a polcokról, de sokan kutattak magyar kortárs írók regényei után is, volt, aki kimondottan háborús tematikájú olvasmányt választott.

Könyvvel a gyerekek is

A kínálat igen gazdag: rengeteg kiadó várja különböző regényekkel, mesekönyvekkel, szakirodalommal, szépirodalmi folyóiratokkal a könyvek szerelmeseit, a magyar nyelvű könyvek mellett román olvasnivalóval is érkeztek a kereskedők, sok standnál kedvezményekkel csalogatják a vásárolni vágyókat.

A Gutenberg Kiadó képviselője, Kürti Andrea a Marosvásárhelyiek.ro-nak elmondta, hogy a korlátozások ellenére a kiadók az elmúlt években is szerepeltek különböző vásárokon és bizakodóak voltak. „A könnyvásárokon lehetőség van arra, hogy az olvasókkal szemtől szemben találkozzunk. A szerzők, illusztrátorok itt vannak köztünk, velük is személyesen találkozhatnak a látogatók, és így élőbbé is válik a könyv, nem olyan idegen, mint amikor online tartjuk velük a kapcsolatot vagy könyvesboltokban vásárolják meg” – fogalmazta meg a könyves szemle lényegét Kürti Andrea. Az Idea Könyvtér ügyvezetője, Nagy Péter is úgy látja, hogy a könyvvásár létszükséglet. „Megéreztük a Covid ideje alatt, hogy milyen az, amikor nincsen könyvvásár, hisz nem ugyanúgy tudtunk értékesíteni. Nem mindent lehet online megvenni, azt a könyvet fel kell lapozni, más az első benyomás, amikor kézbe veszi az ember a kiadványt, és más, amikor csak ott neten lát egy akár elmosódott vagy akár egy tiszta képet. Ezek nélkül a vásárok nélkül minden kiadó szegényebb lenne, és az olvasók is, mert egy terjesztői hálózat hiányában nagyon nehéz eljutni az olvasóhoz” – vélekedett a könyves szakember.

Sor a dedikáló sarok előtt

A könyvek tömkelege mellett idén is színes programokkal igyekeznek a látogatókat a Nemzetibe csalogatni. Lehetőség adódik számos íróval-költővel találkozni a kialakított dedikáló saroknál, az erdélyi és magyarországi kortárs irodalom krémjének jó része jelen van. Számos esetben hozták el legfrissebb könyveiket, hogy itt mutassák be a közönségnek. A könyvvásár vendége például Nyáry Krisztián író és irodalomtörténész, Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, valamint Tóth Krisztina író is, a Szépírók Társaságának tagja – hogy csak néhányat említsünk.

Aki a teljes programra kíváncsi, az a www.vasarhely.ro oldalon böngészhet a színes kínálatban.

Barabási Mária-Magdolna

Ajánlott bejegyzések

404 éve „szabad kolcsos és királyi város” Marosvásárhely!

zkadar

Román és magyar játékfilmek a 28. Alter-Native-on

krakoczi

Légy turista a saját városodban

krakoczi
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben