fbpx
Közigazgatás Megye

Nyárádmenti vízvezeték és Mikházi régészeti park fejlesztése: két fontos beruházást jelentettek be a megyében

Fotó: Facebook/Péter Ferenc

Az Európai Uniós projektekről szólt ez a hét, két Maros megyei fontos beruházás aláírására is sor került Bukarestben, az egyik a Nyárádmente ivóvíz hálózatának kiépítésére vonatkozó regionális fejlesztési terv, a másik Mikháza régészeti parkjának fejlesztése. Az eredményekről sajtótájékoztató számoltak be.

„Bárcsak minden hónapban lenne egy ilyen hetünk, amikor Bukarestben vagyunk, a különböző minisztériumokban, hogy aláírjuk a projektek támogatási szerződéseit. Ezen ritka alkalmak egyike volt ez a hét, amikor két nagy beruházás támogatási szerződését írtuk alá az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumában” – emelte ki a Maros Megyei Tanács elnöke, Péter Ferenc a sajtótájékoztatón.

8500 lakos élete lesz könnyebb

Nyárádmente ivóvízrendszerének kiépítésére vonatkozó szerződést írtak alá Marcel Ioan Boloş európai projektekért felelős miniszterrel, ezt a beruházási szerződést a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretében nyerte Maros megye. „A projektnek köszönhetően az egész Nyárádmentén lehet biztosítani a vízellátást. Ez a vízvezeték 4 községet, 19 települést és közel 8500 lakost érint” – fogalmazott Péter Ferenc a több mint 130 millió lejes beruházásról, amely jelentősen hozzájárul a lakók életkörülményeinek javításához. A beruházást 94 %-ban vissza nem térítendő állami támogatási alapból finanszírozzák – 85%-a Kohéziós Alapból, 13% az állami-, illetve 2%-a helyi költségvetésből. A 6%-os társfinanszírozást az Aquaserv vízszolgáltató biztosítja.

Fotó: Facebook/Péter Ferenc

Sipos Levente, az Aquaserv vezérigazgatója elmondta, a beruházás határideje nagyon szoros, de mindent megtesznek azért, hogy az sikeres legyen. A beruházás során négy község, nevezetesen Nyárádkarácsony, Ákosfalva, Székelybere és Nyárádmagyarós vízellátási infrastruktúráját fejlesztik ki. A négy község lakói a beruházás segítségével először csatlakozhatnak minőségi, biztonságos forrásból származó közművesített ivóvízellátó hálózathoz. A finanszírozási szerződés hétfői aláírása után, kedden már a kivitelezési szerződéseket is elkezdték aláírni, a munkálatok pedig 2023 végéig kell befejeződjenek.

2,1 millió euró Mikházára

Ugyancsak a héten került sor egy másik, nagy összegű támogatási szerződés aláírására is. Mikháza régészeti parkjának fejlesztésére nyert 2,1 millió eurót a Maros Megyei Tanács és az alárendeltségébe tartozó Maros Megyei Múzeum. A régészeti parkban ezúttal egy látogatóközpont és egy kutatóközpont épül. „Két olyan központot fogunk építeni, amin keresztül jobban el tudjuk magyarázni, és jobban tudjuk promoválni a Mikházán fellelhető római örökséget. A látogatóközpontban a jegyiroda mellett lesz múzeumshop, egy látványraktár és két kiállítás is, de előrestaurátori termet, workshopokra alkalmas termet és kísérleti régészeti helyiséget is kialakítunk” – közölte Ötvös Koppány Bulcsú, a Maros Megyei Múzeum igazgatója, rámutatva, hogy a projekt 2026-ig kell befejeződjön.

Ajánlott bejegyzések

Óvintézkedések koronavírus ellen a Transilvania repülőtéren

Noémi

Segítenek mozgóurnát igényelni

Rákóczi Kinga

Két és fél év múlva új úton Segesvár és Szentágota között!

zkadar
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben