fbpx
Ajánló Egészségügy Életmód

Szupervizorok konferenciája – bárki jelentkezhet még

Második konferenciájukra készülnek az Erdélyi Szupervizorok, melynek címe a „Lelki védőfaktoraink a szupervízióban”. Az egynapos eseményen való részvételhez nem kell pszichológusnak lenni.

Az október 22-ére tervezett egész napos konferencián körbejárják a szupervízió módszerét, hogy miért fontos az önegyüttérzés és az öngondoskodás a munkában, valamint hogyan is néz ki az öngondoskodás a gyakorlatban. Lesz szó még az emberi játszmákról is a munkahelyen, illetve arról is, hogy mit jelent a reziliencia, avagy a boldogulási képesség?

Becsky Borbála, pszichológus, pszichoterapueta, mentálhigiénés szakember, aki a konferencia egyik szervezője is, elmondta,

a reziliencia, a megküzdés, önreflexió, reflexió, a spiritualitás, az önazonosság, öngondoskodás a konferencia kulcsszavai,

hiszen mindannyian, akik dolgozunk vagy emberekkel bármit is próbálunk egy munkahelyen létrehozni, ezekkel a fogalmakkal találkozunk a leggyakrabban. Mint mondja, a szupervizorság, mint módszer, és mint egy új hivatás, rá tud szépen simulni az alapszakmánkra. A jelenleg szupervízióval foglalkozó erdélyi tagok is különböző szakmákból jönnek. Van lelkész, orvos, pszichológus, terapeuta, pedagógus, tanár, szociális munkás stb. Így a konferenciára is bárki érkezhet, akit érdekel, hogyan tudna munkájában, szakmájában okosabban jelen lenni, a különböző helyzeteket megoldani. Ebben a témában lesz például egy előadás Munkahelyi játszmák címmel, ami egy nagyon fontos kérdéskör a szervezők szerint és nagyon jó lenne minél több embernek ebben otthonosan mozogni.

A konferencián ugyanakkor terítékre kerülnek még olyan témák is mint: a lelki megküzdés, önreflexió, spiritualitás, kiégés megelőzés, lelki-egészségvédelem, hatékony stresszkezelés, kommunikáció, hivatásgondozás. Több témában is lesznek előadások. Ezeket követően pedig kiscsoportos workshopok alatt gyakorlatban is ki lehet próbálni majd az új tudást és szemléletmódot.

A konferencia célja ugyanakkor, hogy a szupervíziót, mint módszer megismertessék az emberekkel

– mondja Becsky Borbála, mert bár, ha beírjuk az internetes keresőbe, akkor számtalan megközelítést, meghatározást kapunk arról, mit is jelent a szupervízió, még sincs benne a köztudatban, nem ismerjük, nem értjük, mit jelent, ahogyan például a mentálhigiénét sem értik az emberek. És ez a célja az erdélyi szupervizorok csoportjának, hogy ezt érthetővé tegyék, a hétköznapi gyakorlatba beültessék, mert a segítő szakmákban például nagyon fontos lenne a szupervízió.

„Ugyanúgy, ahogy igényesek vagyunk arra, hogy a lelki egészségünk rendben legyen, a szakmai életünk szempontjából is ugyanez a tét. A szupervízió célja, hogy a szakmai énünket rendben tartsa, egyensúlyban tartsa, harmonizálja, hogy márpedig lehetünk igényesek a szakmai területünkön is. És ezen belül több téma, esethelyzet is felmerülhet, mint például én és a belső lelkivilágom. Mert megkérdőjelezhetjük, hogy jó helyen vagyunk-e, jó szakmát választottunk-e. Vajon ezt ki akarta: én vagy a szüleim? És ez a kérdés például különböző életciklusokban köszönhet vissza. De ott van az én és a kollégák, én és a főnök, én és a rendszer, én és a csapat kapcsolata, ami szintén számos kérdést feszeget, és szupervíziós esetkérdés lehet.”

A konferencia előadói között van Wiesner Erzsébet, aki Bagdy Emőkével közösen honosította meg Magyarországon a szupervíziót. Itt lesz ugyanakkor Dr. Nemes Éva is, aki a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézet Továbbképző Központ mesteroktatója, a szupervizor szakirányú továbbképzés szakvezetője, valamint Marosszéki Emese, szupervizor, szervezetfejlesztő és készségfejlesztő tréner, egyetemi oktató. Ők mindhárman oktatói voltak az erdélyi szupervizoroknak.

Az előadók bővebb listáját megtalálják az Erdélyi szupervizorok facebook oldalán.

A II. Erdélyi Szupervziorok konferenciája Marosvásárhelyen kerül megrendezésre, a Studium Hubban. A konferenciát az Erdélyi Szupervizorok, valamint a Familia Centrum Egyesület szervezi. Jelentkezni még a mai nap folyamán (október 13-án) este 20 óráig lehet, regisztrálni itt lehet.

Ajánlott bejegyzések

Alkotmányellenes a kültéri maszkviselésre vonatkozó kormányrendelet

krakoczi

Maros megyei férfi a koronavírus 414. romániai áldozata

krakoczi

Összetartozunk – operettgála az összetartozás jegyében

Szász Cs. Emese
Betöltés....

Ez a weboldal sütik használatával javítja az Ön élményét. Feltételezzük, hogy ezzel rendben van, de kérésre leiratkozhat. Elfogadás Bővebben